Подкрепят финансово двата спешни центъра във Варна
Подкрепят финансово двата спешни центъра във Варна / снимка: БГНЕС, архив

Над 188 млн. лв. са предвидени за градовете в Североизточна България по Оперативна програма „Региони в растеж" (ОПРР). Средствата ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездна помощ, обяви във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, по време на участието си в бизнес форума „Региони в растеж". Павлова уточни, че ще бъдат подкрепени проекти за градско развитие, енергийна ефективност, градска среда и градски транспорт.

Музикалното училище в морската столица е първият одобрен и финансиран проект, който стартира по Оперативна програма „Региони в растеж" и по който вече са започнали дейности по реализация, припомни Павлова.`

Инвестират 12 млн. лв. в професионалните гимназии във Варна

През следващите месеци се очаква да стартират инвестициите в подкрепа на реформите в образователната и здравната инфраструктура. Над 160 млн. лв. са отделени за реформата в спешната помощ. За областта и региона ще бъдат подкрепени спешните центрове в болниците „Света Анна" и „Света Марина", посочи министърът.

Общият бюджет на ОПРР е в размер на 3 млрд. лв. Към момента са отворени за кандидатстване и са обявени схеми за 2,25 млрд. лв. или над 75% от общия бюджет на оперативната програма.

Варна е първата община с проекти за паркинги по „Джесика"

100 милиона лева ще стартовата инвестиция във фонда за развитие на туристическа инфраструктура, като сумата се очаква да бъде утроена. Фондът ще подкрепя развитието на нови туристически атракции, както като възможности за посещение, така и като проекти, генериращи приходи.

Във Варна министър Лиляна Павлова се включи в бизнес форум "Региони в растеж". В него участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и спортният министър Краен Кралев, кметовете на градове от Североизточна България и бизнесмени. Организатори на форума са Камарата на работодателите и индустриалците и вестник „24 часа".