Петметрови вълни край Варна
Петметрови вълни край Варна / снимки: Дарик Варна

Бурното вълнение на морето тази сутрин достигна 6 бала край курорта „Камчия". Вълните са високи около 5 метра, смята доц. Атанас Палазов - директор на Института по океанология към БАН. Пред Дарик ученият заяви, че подобно бурно вълнение се наблюдава сравнително рядко, няколко пъти годишно, но не и всяка година толкова силно.

При такова вълнение малки лодки не трябва в никакъв случай да излизат, предупреди океанологът.

Петметрови вълни край Варна
netinfo

Най-големите вълни, които са регистрирани през годините във Варненския залив, са били около 6 метра. Това може да се получи само при север-североизточен вятър, посочи доц. Палазов.

Вълнението в открито море е още по-голямо. Вълните, които въздействат на брега, обаче са по-опасни. Поражения и наводнения по брега може да има ако, заедно със силното вълнение, има и повдигане на морското ниво. Засега няма сведения за такова. „Ако духа 5-6 дни тогава става опасно", обясни шефът на Института по океанология.

Към момента няма опасност за корабите по северното Черноморие. Екипажите на плавателните съдове са информирани за обстановката и са взели мерки, съобщиха за Дарик от Морски спасително-координационен център - Варна.

Пет бала е вълнението на Шабла, Каварна и нос Емине, по данни на варненския филиал на Института по метеорология и хидрология. Три-четири бала е вълнението в района на пристанище Варна. Заради вълнението и вятъра портът остава затворен вече втори ден.

Петметрови вълни край Варна
netinfo

Спирката на Морска гара е цялата обвита в лед.

В 8 часа тази сутрин във Варна бяха измерени минус 11,2 градуса. Температурата на морската вода по северното Черноморие е 1 градус. По данни на ДП „Пристанищна инфраструктура" към 13,38 часа в района на Варненския залив духа силен северен вятър с пориви до 14 м/с, а температурата във Варна е минус 7,9 градуса.