Пенсионирани акушерки израждат бебета в АГ-то, младите бягали на частно
Пенсионирани акушерки израждат бебета в АГ-то, младите бягали на частно / снимка: Sofia Photo Agency

Над 30 от акушерките в АГ-болницата във Варна са пенсионерки, тъй като младите заминават в чужбина, или отиват да работят в частни центрове. Това съобщи шефът на болницата д-р Радослав Минков. В лечебното заведение работят 240 души персонал. Месечно Здравната каса превежда  260 – 270 хил. лв, които стигат само за заплати. Останалите разходи болницата покрива с пари, които сама си е заработила от допълнителни приходи.

Според медика родилките са дискриминирани от държавата, тъй като за операция в родилното касата плаща 580 лв, а за коремна – два пъти повече.

„Тези пари не могат да ни покрият разходите. Защо се подлагат на риск родилките?“, попита д-р Минков. Той призна, че не малка част от пациентите на здравното заведение са неосигурени, което допълнително натоварва болницата.

„Може би трябва да съдя тези хора, които и без това нямат нищо. Ние не можем да направим това, ние сме лекари“, подчерта той.

Мобилен рентген, легло за раждане, операционна маса, дефибрилатор, монитори и консумативи са само част от дарението, което здравното заведение получи от холандска фондация. Тя от години спонсорира болницата, а даренията са на обща стойност 110 хил. евро. Те се купуват, след като доброволци от организацията съберат и продадат дрехи. За тези, направени в полза на варненската болница, са продадени 400 хил. кг. дрехи.

Лечебното заведение се оборудва предимно от дарения, което не е добра новина, коментира д-р Минков, който изрази надежда, че в бъдеще помощ ще оказват всички отговорни институции.

„Ако не бяха дарителите, отделението за недоносени деца, което е спасило стотици хиляди бебета от цяла Североизточна България, нямаше да може да го прави“, посочи специалистът.

От началото на годината до 10 юни в АГ-болницата са са родили 1032 бебета – със сто повече в сравнение със същия период на миналата година. 574 са момичетата, а момчетата са 458. 146 са недоносените деца, 9 от които са под 1000 грама.