Паркинги и гаражи било пример за лошо управление
Паркинги и гаражи било пример за лошо управление / Дарик Варна, архив

Общинското дружество „Паркинги и гаражи” е пример за лошо управление и не се е справило с основната си задача да подготви въвеждането на Синя зона във Варна. Това е становището на работната група, която беше създадена да провери и анализира дейността на фирмата.

Докладът сочи, че няма икономическа обосновка за необходимостта от пряко управление на предоставяните паркинги или отдаването им под наем. Липсва и  решение на Съвета на директорите за провеждането на търг за целта, а паркингите са отдавани на смешни цени.

В дружеството липсва каквато и да е документация за проекта „Синя зона”, няма информация и как точно е назначен прокурист, разкри пред съветниците от комисията по собственост и стопанство председателят на работната група Николай Недков.

„Бордът на директорите е получавал заплата. Защо Общинският съвет е създал това дружество без никаква икономическа обосновка”, попита той.

Недков настоя докладът да бъде изпратен до Варненската прокуратура, както и до всички останали дружества, които по идентичен начин управляват общинско имущество.

Според данните в него неясна остава ролята на Неделчо Михайлов, който, освен че представлява „Паркинги и гаражи” в командитното дружество „Транспортен център за мобилност”, е извършил и рекламна услуга за 12 хил. лв. чрез фирмата си „Медия проджект”.

Според ликвидатора на дружеството Лъчезар Бажлеков то е на загуба от доста време. Над 80 хил. лв. са задълженията на „Паркинги и гаражи”, като те се дължат най-вече на преотдаването на най-печелившите паркинги на други дружества и на управлението на фирмата, обясни той.

„Паркинги и гаражи” има в актива си една будка, щори и два климатика, стана ясно на заседанието. Фонд работна заплата пък нарастнал от 79 през 2011-та на 120 хил. лв. за миналата година.