От Геозащита сигнализират за нужда от ремонт на буните
От Геозащита сигнализират за нужда от ремонт на буните / Дарик Варна

За нуждата от ремонт на съоръженията по бреговата линия, които са защитни и укрепват терена пред града, съобщи пред Дарик Йордан Йорданов, който е шеф на варненската "Геозащита". Той обясни и че има разработен проект за обновяване на буните и съоръженията между тях.

Йорданов внесе разяснения по отношение на съоръженията, които се нуждаят от обновяване не само заради скорошните събития. Специалистът каза, че не са ремонтирани от създаването им между 1986-а и 1990-а година. Пораженията по тях са резултат, както от много сериозното вълново натоварване, така и от сулфатната агресия.

Проектът е факт от 2009-а година и е направен с подробна паспортизация на местата, в които трябва да се извършат ремонтни дейности. Всичко е документирано, както в откритата част, така и в тази, която не се вижда, обясни Йорданов.

Според специалистът няма точки от проекта, които трябва да бъдат приоритетни при изпълнението. От техническа гледна точка би трябвало да се извърши цялостен ремонт, но това са скъпоструващи съоръжения и при нужното финансиране може да се реализира поетапно, каза Йорданов.

Шефът на "Геозащита" обясни, че няма как работата по едни съоръжения да се определя като по-належаща от  при други. Буните са проблемни с това, че са опасни и за хората през лятото, защото по тях има корозирали части и стърчат железа.

Специалистът е категоричен, че отстраняването на част от щетите по съоръженията не е удачен вариант за решение на цялостния проблем. При започване на работа всяка буна трябва да бъде ремонтирана изцяло.

Шефът на варненската "Геозащита" обясни, че буните продължават да изпълняват защитната си функция, но за да бъде по-ефективна трябва да се извърши обновяване. Йорданов не пожела да уточни размера на средствата, които са нужни за реализирането на проекта, но вчера по време на работна среща между зам.-областния управител Славчо Славов и отговорните институции посочи сума в размер на около 14 млн. лева. Сумата е подадена в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, тъй като то е възложител на проекта, каза специалистът. Областният управител също е уведомен, но Йорданов смята, че до обявяване на търг и започване на работа може да има промени в размера на необходимите средства.