От днес в Морската градина само пеша
От днес в Морската градина само пеша / петел.бг, архив

От днес влиза в сила забраната за автомобили в Морската градина, припомнят от пресцентъра на Община Варна, разпространявайки новата заповед на кмета Кирил Йорданов за достъп на моторни превозни средства в парка.

Алеите в цялата Морска градина ще бъдат единствено и само пешеходни.

На входа към историческата част на парка откъм Пантеона и Алея Първа ще има бариера и полицейски пост. Там ще могат да влизат само коли за зареждане на заведенията, и то само от 4 часа през нощта до 9 сутринта. Обсъжда се вариантът догодина снабдяването да става с мотокари, обясни градоначалникът.

Бариера с полицейски служител ще следи трафика в района на Летния театър. Там достъп ще имат само колите със специален режим на движение и общинските автомобили, които косят и поливат.

Паркингът на Спортната зала ще се използва само от членовете на спортните клубове, а движението пред кортовете ще бъде забранено. Преграждения ще бъдат поставени и след паркинга на ресторант „Хоризонт” и след него коли няма да могат да преминават. При изчерпване на паркоместата там повече автомобили няма да бъдат допускани.

Полицейски пост ще пази от преминаване на коли и в района на Делфинариума. Паркирането по алеите няма да се разрешава, а живущите ще преминават само срещу показване на лична карта и ще паркират единствено в дворовете на собствените си имоти.

На всички места в Морската градина, през които ще бъде забранено да влизат автомобили, ще има видеонаблюдение.

Без ограничение в Морската градина ще могат да се движат коли на МВР, спешна помощ и пожарна и аварийна безопасност; МПС на специализирани фирми (ВиК и Електроразпределение) при овладяване на аварийни и бедствени ситуации; автомобилите на Община Варна, извършващи контролна дейност и такива, обслужващи национални, градски празници и чествания, мероприятия; МПС, обслужващи инфраструктурата в Приморски парк (сметоизвозване, поддръжка на зелени площи, паркова мебел и инфраструктура, временни санитарни възли).