/ ThinkStock/Getty Images
Състав на Апелативния съд във Варна призна вината на още четирима от подсъдимите по делото за срутилия се през 2015 г. години хотел „Вероника” в комплекс „Слънчев ден”, при който загинаха четирима работници. Така след въззивния контрол на първоинстанционната присъда наказаните подсъдими стават общо шестима.

Преди година Окръжният съд във Варна осъди ефективно на 3 години затвор Георги Георгиев, собственик на подизпълнителната фирма „Дигинг“, наета за събарянето на сградата.

Условна присъда от 3 години „лишаване от свобода“, отложени с 5 години изпитателен срок получи Пламен Николов, който по време на срутването е бил технически ръководител на подизпълнителната фирма "Бултранспорт груп" ЕООД.

С частичното изменение на присъдата Варненският апелативен съд призна вината на строителния надзорник от фирма „Инекс консулт“ Валентин Пенчев, допуснал поради немарливо изпълнение на строително-надзорната дейност смъртта на работниците, и му наложи условно наказание 3 години „лишаване от свобода“. На същото основание и със същия размер на наказанието бе наказана и строителната експертка от „Инекс консулт“ Виолета Ганева.

Втората съдебна инстанция призна вината и на инспектора по здраве и безопасност в „Планекс“ и координатор по здравословните и безопасни условия на труд Валентин Тонев, допуснал нарушение на минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при СМР. Наказанието на този подсъдим е 2 години „лишаване от свобода“, отложени с 3 години изпитателен срок.

Техническият ръководител на обекта Мехнур Манав получи също условна присъда – година и половина „лишаване от свобода”, чието изпълнение се отлага с 3 години изпитателен срок.

Апелативният съд намери, че шестима от всички 7 подсъдими служители на три строителни фирми носят вина за смъртта на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Те трябва да заплатят солидарно по 100 000лв. обезщетение за неимуществени вреди на всеки от шестимата граждански ищци.

Потвърждава се оправдателната присъда на координатора по безопасни и здравословни условия на труд, наел работници за разчистването на „Мираж“ Йовко Русев

Присъдата на Варненския апелативен съд може да бъде обжалвана или протестирана пред ВКС в 15-дневен срок.