Осъдиха двама за кражба на жп профили
Осъдиха двама за кражба на жп профили / Sofia Photo Agency, архив

Двама младежи от Белослав бяха осъдени за опит за кражба на метални детайли от трасе, собственост на Национална компания железопътна инфраструктура. Това съобщиха от пресслужбата на Районен съд -Варна.

Седем месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок - това е наказанието за 26-годишния Я. Георгиев. Непълнолетният му съучастник - А. Т. на 17 години, бе осъден на „обществено порицание", което да бъде изпълнено чрез обявяване в кметството по местоживеене.

На 4 април тази година двамата подсъдими, след предварителен сговор с още едно лице и като ползвали чужд лек автомобил, отишли до бетонен канал в землището на село Тръстиково, в района на междугарието Синдел - Разделна, където предполагали ,че може да има желязо или положени кабели. С помощта на 2 чука те разрушили бетонни капаци на кабелно трасе и отнели 24 специфични технически детайла („П"-образни метални профили), собственост на Национална компания железопътна инфраструктура. Общата стойност на откраднатите детайли е 336 лева. Кражбата била осуетена, тъй като полицейски патрул забелязал двамата младежи в момент, когато товарели отнетото чуждо имущество в лек автомобил.

Двамата подсъдими са неосъждани досега. По отношение на третия им съучастник делото ще бъде разглеждано по общия ред от друг съдебен състав. Споразумението е окончателно и влиза в сила веднага.