мигранти
мигранти / БГНЕС
По време на аудиовизуалната връзка със затвора подсъдимият обясни, че е бил подведен, че е бил свидетел

Осъденият за трафик на мигранти Тенчо Ц. ще изтърпява наказанието си у нас след като днес Апелативният съд във Варна прие за изпълнение присъда на румънски съд.

През октомври 2018 г. Районният съд в Констанца е признал за виновен българския гражданин, че година по-рано – на 28.10.2017 г. – е улеснил заедно с друг подсъдим, транспортиране на двама турски мигранти с цел незаконно преминаване през граничния пункт Остров-Силистра. Осъден е бил на 1 година лишаване от свобода. През март миналата година Апелативният съд в Констанца е увеличил наказанието с 4 месеца.

Деянието е престъпление и по смисъла на българския Назаказателен кодекс. Наказанието съответства на предвиденото в българското законодателство.

При първото дело у нас, през декември миналата година, Варненският окръжен съд е отказал да изпълни Европейска заповед за арест и да предаде Тенчо на румънската страна, като е приел той да изтърпи наказанието си в България.

При второто производство, през март т.г., Окръжният съд е отказал да намали наказанието и е приел изтърпяването на 1 година и 4 месеца при първоначален общ режим. Първата инстанция е отменила наложената забрана за период от една година Тенчо Ц. да бъде избиран на обществен пост, да заема държавна длъжност и да пребивава на територията на Румъния.

При обжалването пред Апелативния съд във Варна адвокатът на осъдения каза, че той не извършил деянието и е бил заблуден от защитата си в Румъния да признае вина.

Чрез аудиовизуална връзка с варненския затвор, 58-годишният мъж обясни, че е бил подведен, че е само свидетел. Помоли присъдата да не бъде признавана.

Апелативната прокуратура подчерта, че настоящото производство не допуска проверка или отмяна на присъда на чуждестранен съд.

В решението си Апелативният съд отбеляза, че възраженията на защитата засягат производството по същество пред румънския съд и нямат отношение към настоящото дело. Те могат да бъдат основание за евентуално възобновяване на процеса в Румъния. Съдебният състав напомни, че по закон българският съд няма компетентност да се произнася по фактологията на деянието, авторството, вината, вида и размера на наложеното наказание, тъй като тези въпроси вече са разрешени от чуждестранния съд.

Апелативната инстанция потвърди решението на Варненския окръжен съд, като измени единствено правната квалификация на деянието.

Така се приема за изпълнение присъдата на Апелативния съд в Констанца и наказанието от 1 година и 4 месеца лишаване от свобода на осъдения за трафик на мигранти Тенчо Ц.

Решението на Апелативен съд – Варна е окончателно.