Онкоболницата в Аспарухово все още е без ток, работи на агрегати
Онкоболницата в Аспарухово все още е без ток, работи на агрегати / doctoronline.bg

Стационарният блок на варненската онкоболница „д-р Марко Марков” е
без ток от 19 часа вчера. Включен е агрегатът на здравното заведение, който
поддържа и двата блока на болницата в кв. „Аспарухово”.

За работата на аварийното захранване е осигурено гориво за следващите два-три дни. Налага се спешна доставка на допълнително гориво, за да се допълни резерва на болницата. В момента в легловата база се намират около 20 пациенти, които се обслужват нормално.

Заради внезапното бедствие, сполетяло тази част на града, се наложи дневният екип от лекари и медицински персонал да остане и през нощта. Днес те вече са сменени от петъчния екип, въпреки затруднения достъп до болницата. Пътят откъм „Аспарухово” е напълно непроходим. Достъпът до болницата се осъществява по обходния маршрут от
посока „Боровец”.

Въпреки бедствената ситуация не са спрени операциите, обясни шефът на хирурзите в СБАЛОЗ – Варна д-р Кирил Киров. Днес от пациент на 69 години е изваден рекордно голям тумор – с диаметър близо 50 см. Образуванието е открито в стомаха на мъжа, засегната е била и част от дебелото черво, която също е отстранена. Операцията е преминала успешно, увери д-р Киров.

. Засега най-сериозен проблем на екипа на болницата създава авариралият вследствие на бурята сървър и липсата на добри комуникации. Нарушен е ритъмът на ежедневно информиране на РЗОК за извършените в болницата дейности. За целта са изпратени писма до касата и РЗИ, с които те са информирани, че отчетната информация ще бъде изпратена за обработка веднага, след като има техническа възможност това да бъде извършено.

В болницата са осигурени условия за обгрижване на пациентите, които днес трябваше да бъдат изписани, но нямат възможност да се придвижат до домовете си. Те ще могат да останат в болницата до нормализиране на обстановката.