/ съд / / ThinkStock/Getty Images
Административен съд- Варна образува 47 дела от началото на 2017-та година до 31 октомври по протест на Окръжна прокуратура-Варна срещу текстове от общински наредби, приети с решения на общинските съвети в Девня, Аврен, Аксаково, Дългопол, Варна, Суворово, Ветрино, Провадия, Долни чифлик, Белослав.

Предмет на съдебното производство по 16 от административните дела е оспорване на текстове от Наредби за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество, приети от общините Девня, Аврен, Аксаково, Дългопол, Варна, Суворово, Ветрино, Провадия, Долни чифлик, Белослав.

При 9 от административните дела Окръжна прокуратура-Варна протестира срещу текстове от Наредбата, с които при разпореждане с недвижим имот, който е общинска собственост, физическите и юридическите лица трябва да заплащат на общината допълнителен процент режийни разноски.

Обвинен в убийство на таксиметров шофьор поиска да излезе от ареста

Според ВОП, това е вид нова такса, въведена от общината, която се събира без правно основание и е в пряко противоречие с нормативна регламентация от по-висок ранг. При 3 от административните дела се оспорват като противоречащи на нормативен акт от по-висока степен - Закона за общинската собственост (ЗОС), разпоредби от посочените нормативни актове, които са свързани с договори (ЧОС), сключени за срок по-малък от 10 години и чийто срок не е изтекъл, по искане на наемателя да могат да бъдат продължени за срок до 10 години с решение на общинския съвет. С днешна дата спорните текстове по цитираните дела са отменени. 

Осем оспорвания са постъпили срещу отделни разпоредби на Наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Общините - Аксаково, Суворово, Долни Чифлик, Аврен, Провадия, Ветрино с доводи в протеста относно материалната им незаконосъобразност, поради несъответствието им с правни норми от Закона за местните данъци и такси.

Образуваните дела са прекратени поради оттегляне на исковете. Общинските съвети на шестте общините са изменили атакуваните текстове от Наредбата.

Окръжна прокуратура-Варна е оспорила и отделни текстове от Наредбата на община Варна, в които е посочено, че за общински и държавни имоти, ползвани или наети от други лица, таксата за битови отпадъци се заплаща от общината, съответно от държавата за сметка на наемателя, съответно на ползвателя. Според протеста местната наредба е в пряко противоречие с нормативна регламентация от по-висок ранг. По протеста е новобразувано адм. дело №2983/2017. 

Шест са образуваните адм. дела по протест на ВОП срещу текстове от Наредби за управление на общинските пътища. Производствата по 4 от делата са прекратени. Оспорените административни актове от Общинските съвети на Провадия, Белослав и Дългопол са оттеглени.

Гледат делото за смъртта на работници, затрупани при събарянето на хотел

Новообразувано е дело по протест от Окръжна прокуратура-Варна против Наредбата, приета от Общински съвет-Девня. Твърди се противоречие с конкретни текстове от Закона за пътищата. Иска се цялостна отмяна на Наредбата. При адм. дело протестът на ВОП е към тестове от Наредбата на общински съвет Долни Чифлик, които определят наказание „Глоба“ в по-голям размер от определения в Закона за движение по пътищата. 

Адм. дело 2571/2017 е образувано по протест на ВОП срещу текстове от Наредбата за реда за провеждане на търговската дейност на територията на Община Варна.

В оспорените разпоредби не се допуска озвучаването на открити площи на заведения за хранене и развлечение, разположени в жилищни зони за времето от 22.00 до 8.00 часа и за курортни зони от 24.00 до 8.00 часа. Според ВОП, тази разпоредба е в противоречие със Закона за защита от шума в околната среда, според който не се допуска озвучаване на открити площи на заведения за хранене и развлечение за времето от 23.00 до 7.00.