Николай Василев: Дефицитът е наркотик, трябва да се освободим от тази зависимост
Николай Василев: Дефицитът е наркотик, трябва да се освободим от тази зависимост / Sofia photo agency, архив

Бюджетният дефицит е наркотик. Когато една държава и нация се пристрастят към живеенето на дефицити, то става навик и продължава десетки години, докато накрая държавата не катастрофира. Примери в това отношение са Гърция и Италия, която е на ръба на финансовото оцеляване, заяви в интервю за Дарик Варна бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев.

В държавния бюджет не е оправдано да има дефицит, при условие, че в България няма война, огромни болести и епидемия, сериозна бежанска вълна, рецесия или някакво унищожително природно бедствие, изтъкна експертът. Според него заемите са пряко следствие от дефицитите.

„Ако няма дефицити, няма нужда от заеми. Причините да има дефицити е липсата на политическа воля у управляващите да реформират цели системи в публичния сектор, което да доведе до спестяване на излишни разходи и запушване на огромни пробойни, в които изтичат стотици милиони", посочи ексминистърът.

Ситуацията с КТБ е както дружен провал на институциите, така и може би комплот на група хора, които може би горе-долу това са планирали. Много хора ще спечелят много от тази ситуация, но не и българските граждани, е мнението на бившия вицепремиер.

Обсъжданата национализация на частните пенсионни фондове Николай Василев определи като контрареволюция, която би унищожила всички устои на пазарната икономика и инвестиционния климат. Според него трябва да се говори за това как може да се подобри износа и входящия туризъм, българските и чуждестранни инвестиции.

Василев коментира и ситуацията в здравеопазването. По думите му наличието на 400 болници в страната е прахосване на ресурс. Той даде за пример 17-милионна Холандия, в която болниците са 47.

Идеи за това как трябва да изглежда икономическата политика не само на България, но и на други държави, бившият вицепремиер събира в книгата си „Меню за реформатори". Повечето идеи в нея не са на автора. Авторска обаче е споделената идея за рекламно лого на страната ни - „България - страна на БИО". Чрез биоземеделие държавата ни може да произвежда най-вкусните, най-скъпите и най-чистите плодове и зеленчуци. Имаме доста неща, които да покажем на чужденците. Сред тях са чистата природа и чистото земеделие, смята варненецът.

„Меню за реформатори" не е автобиография, нито научен труд. Езикът в книгата е лек и разбираем, обясни авторът. Според Василев, книгата може да бъде полезна на студенти и преподаватели, анализатори, икономисти и държавни ръководители.

Творбата е писана паралелно и издадена след създаването на Реформаторския блок. Щяла е да се казва така дори да нямаше коалиция с това име. „За мен е по-важно дали някой прави реформи, за да заслужи името реформатор. А ако само говори за реформи, нашият съгражданин Даниел Вълчев ги нарече говорители. Думата реформатор не се дава даром", каза Василев.

Бившият министър коментира и бъдещето на партията, с която бе част от управлението. "Един от достойните варианти пред НДСВ е партията тържествено и празнично да се закрие. Няма смисъл от партия, която е заела 17-о място на избори. За мен е по-достойно да има едно тържество, на което още веднъж да се изтъкнат успехите, да се благодари на всички за подкрепата, да се пожелае успех на другите политически сили и да се гледа напред. В противен случай това ще бъде една ненужна агония".