Назначават заместник-кмет по юридическите въпроси
Назначават заместник-кмет по юридическите въпроси / Дарик Варна, архив

В Община Варна ще бъде назначен заместник-кмет по юридическите въпроси, съобщи във варненския ефир на Дарик новият временен кмет на града арх. Димитър Николов. Вече има предложение кой да заеме поста, но архитектът отказа да назове име. Той не пожела да каже детайли и какви ще бъдат кадровите промени, които предстоят в администрацията, но уточни, че те ще бъдат „по високите етажи”.

Според градоначалника няма опасност от корупционни схеми заради даването на повече правомощия на районните архитекти. Такива са възможни основно когато има силно забавяне на проекти, което е факт в момента, обясни той. С развързването на ръцете им ще се съкратят сроковете, а тяхната дейност ще бъде контролирана стриктно от голяма община. Попитан дали настоящият главен архитект на общината Петър Йорданов е застрашен от отстраняване от поста, Николов отвърна, че предпочита да изчака с отговора.

Според архитекта администрацията трябва да бъде изцяло преструктурирана, тъй като обособяването на дирекции е нелогично, което води до тромава и бавна работа. Щатът трябва да намалее, смята той. Димитър Николов коментира, че по-скоро е склонен да се върне старият вариант на работа в администрацията, когато служителите започваха и приключваха работа с час по-рано. Вероятно, за да има стриктен контрол дали те идват навреме, ще се въведе пропускателен режим.

Относно исканата смяна на зам.-кмета Богдан Караденчев кметът посочи, че не той е виновен за забавените проекти, а напусналият вече шеф на евродирекцията Петър Радушев.  Николов разкри, че често проекти са били насочвани към ресорната дирекция без да минат през него. Според настоящия градоначалник той умишлено е бил прескачан.

Заради интервюто си в Дарик Варна преди около година и половина, в което Димитър Николов каза, че не е необходимо „Градски транспорт” да купува „Транстриумф” заради проекта за интегриран транспорт, се е стигнало до конфликти и напрежение в общината, призна самият той.

Николов категорично заяви, че няма намерение да се впуска в предизборна борба за кметското място. Той увери, че ако съдът се съобрази с жалбата на доц. Христо Бозов за неправомерно отстраняване от поста, той ще се съобрази с решението.