Наредба ще урежда преференциите за пътуване с градския транспорт
Наредба ще урежда преференциите за пътуване с градския транспорт / Дарик Варна, архив

Престои създаването на специална общинска наредба, която да определя реда и условията за пътуване с преференции в градския транспорт. Това обяви общинският съветник Медиха Хамза на заседание на транспортната комисия към местния парламент. Хамза е част от работната група, създадена с кметска заповед, която се занимава с изготвянето на проектодокумента.

Наредбата, уреждаща реда за пътуване на преференциални цени, ще обхване общо 11 279 варненци. От тях 960 са на възраст под 18 години. Останалите 9359 са възраст от 18 до 64 години и имат от 50 до 100 % трайно намалена работоспособност. Идеята е те да получават различни преференции, според степента на увреждане. Освен процента, ще се вземат предвид и заболяванията, водещи до трайно намалена работоспособност.

Намаление на цената за пътуване в градския транспорт ще получат и придружителите на деца с увреждания. Преференцията за тях ще бъде различна, отбеляза Хамза.

Съветниците задължиха кмета Иван Портних да внесе за разглеждане проекта за Наредбата в срок до 20 февруари. Реално тя може да влезе в действие от 1 май, прогнозира Медиха Хамза.

До приемането и влизане в сила на новата наредба, преференциите за пътуване ще се осигуряват по досега действащите правила. Колко и какви преференции ще ползват различните групи нуждаещи се определя с решение на Общинския съвет. По това перо в бюджета на Варна за тази година са заложени над 8,4 млн. лв., като разчетите са направени на база утвърдени параметри от миналогодишния бюджет.

Сред подпомаганите най-голям е делът на пенсионерите, за които Общината доплаща 20% от картата за градски и крайградски линии. От преференцията през 2014 г. са се възползвали над 37 000 варненци на възраст 67 и повече години. Доплащането от страна на местната хазна е в размер на над 5,1 млн. лв.

С преференции се ползват още ученици от петте села и по-отдалечените местности в състава на общината, ученици с определена степен на инвалидност и техните придружители, деца сираци, служители в Дома за медико-социални грижи във „Виница" и отделите „Закрила на детето" и „Социално подпомагане".