По-малко спасители работят по българските плажове от днес. Причината е по-малкият брой туристи. Така въпреки прогнозата за топъл септември, голяма част от концесионерите започват да освобождават спасителите, съобщава NOVA.

По наредба от днес концесионерите на плажни ивици по Черноморието имат право да работят с по-малък брой водни спасители. Броят им е според схема, представена от стопанина и одобрена от Министерството на туризма. Интересът към плаж Крайморие по традиция е голям, особено през почивните дни. Затова и там ще има освободени гардове, но по-малко от предвиденото.
Търсят украински турист, изчезнал в морето в Обзор

„На този плаж от днес трябва да оставя от 10 на 6-има спасители, но поради натовареността и посещаемостта аз съм оставил 8”, обясни концесионерът Николай Димитров.

Васил Алексиев е воден спасител и обучител от дълги години. Смята, че намаляването на броя на колегите му на плажа от днес ги натоварва с повече отговорности, затова отново напомнят на гостите за правилата за безопасно плажуване.

57-годишен турист се удави в Приморско

„Казваме да внимават с морето, защото не е до колене. А другата част, че спасителите са в намален състав, да го имат предвид, че не можем да обхванем целия плаж с намален състав”, обяснява Васил Алексиев.

Летовници признават, че инцидентите в морето се случват основно заради това, че самите те не спазват указанията на спасителите. Затова стопанинът на този плаж е решил в делнични дни да работи с по-малък брой спасители. В почивните дни до края на септември ще увеличава броя им, тъй като зарази хубавото време ивицата се пълни.

NOVA