горещ телефон
горещ телефон / Снимка: Община Бургас
Най-честите обаждания са от родители, баби и дядовци, притеснени за децата и внуците си

Над десет консултации на ден дават експерти на телефонните линии за психологична подкрепа на деца, ученици, родители и педагогически специалисти, организиран по инициатива на дирекция от дирекция „Образование и младежки дейности” към Община Варна.

Екип от двама психолози и един психотерапевт от Общинския център за психологична подкрепа извършват консултират по телефон и онлайн.

Специалистите споделят, че най-често се обаждат родители, баби и дядовци, чиито деца и внуци са в тийнейджърска възраст и трудно приемат наложената мярка за самоконтрол и дистанция от връстници.

Обаждат се и ученици за кариерно консултиране, както и такива, които се тревожат от пропуснатите възможности за явяване на предварителни изпити във висши училища. Разговори се провеждат и с родители, чиито деца учат в държави извън Европейския съюз. Не липсват и обаждания, които нямат общо с образованието. С психолозите на горещите телефони се свързват включително и хора от Разград, Шумен и други градове.

Психолозите съветват: “Структурирайте ежедневието си с план за деня, който да спазвате; Осигурявайте лично работно поле; Заедно с децата, създавайте пространство за „ходене на училище” и спазване на  правилата; Вършете ежедневните си дейности за поддържане на хигиена, бит, общуване". Те напомнят, че личният пример на родителите също е с много важно значение.
 

Телефонна консултация:

Цвета Стоянова – детски психолог, кариерен консултант:

всеки работен ден от 13 ч. – 15 ч.; 0882 567 038

 

Онлайн консултация /електронна поща:

Боряна Чалъкова -  клиничен психолог, психотерапевт:

всеки работен ден от 10 ч. -  12 ч.;

e-mail: together.withb@gmail.com;  0887 498 047

 

Марина Габровска -  психотерапевт, медиатор:

всеки понеделник и четвъртък от 9 ч. - 13 ч.

e-mail: together.withm@gmail.com; 0885 911 728

 

Националната телефонна линия за деца 116 111 денонощна.