училище класна стая
училище класна стая / Thinkstock/Getty Images
Университетите в града също са създали условия за дистанционно обучение

93% от училищата на територията на община Варна са създали организация за провеждане на обучение в електронна среда. Класните ръководители и преподавателите по предмети вече са изпратили указания към учениците, съобщиха от дирекция "Образование и младежки дейности" в Община Варна.

Ползват се различни инструменти: Shkolo.bg, Office 365, Google G suite for Education, Wizer.me. Родителите на малките ученици са информирани за възможностите, създадени са фейсбук групи, организиран е начин за консултация, ползват се още електронни пощи, групи във вайбър. 20 училища и 38 детски градини от 2017 г. имат въведени облачни платформи Google G suite.

По данни на директорите 4% от учениците нямат достъп до интернет, а 3% не разполагат с устройства. Това са деца от семейства, чийто родители са с нисък образователен статус или социално слаби. В тези случаи е създадена индивидуална организация за работа, съобразена с условията за обучение в домашна среда. Активно се включват и образователни медиатори.

Всички университети на територията на Варна са създали условия за дистанционно обучение на студентите, както и възможности за онлайн кандидатстване. Издателствата и образователни платформи като "Уча.се" проявяват гъвкавост, разбиране и социална отговорност, предоставяйки учебните ресурси безплатно.