Министър Коларова: Търсим варианти за финансиране на ремонтите в пострадалите училища
Министър Коларова: Търсим варианти за финансиране на ремонтите в пострадалите училища / Sofia photo agency, архив

В бюджета на Министерството на образованието няма пари за спешни ремонти на пострадалите от наводненията училища. Въпреки това ще се търсят различни възможности за финансиране на ремонтните дейности, така че учебната година да започне нормално в цялата страна. Това заяви във Варна министърът на образованието и науката доц. Румяна Коларова. Тя посети две от пострадалите училища от бедствието в квартал „Аспарухово” – СОУ „Любен Каравелов” и Варненската морска гимназия.

Инспекцията показа, че отпуснатите 27 000 лв. за ремонт на Морската гимназия са крайно недостатъчни. Директорът на гимназията Пепа Василева информира, че най-пострадали са шестте учебни кабинета, където се провежда практиката на учениците. Ако те не бъдат реновирани, гимназията рискува да загуби международния си сертификат.

„В момента нямаме нито едно помещение, където да се проведе практиката на учениците. Оборудването в работилниците е спасено и работи, но е необходим ремонт на самите стаи. Нужна е и реорганизация на учебния процес. Обсъдили сме го с представители на РИО Варна. Морската гимназия трябва да отговаря на изискванията на нормативните документи на Международната морска конвенция. Това касае материалната база и е недопустимо тя да бъде в неизряден вид. За акредитацията на гимназията най-важни са лабораторията и работилниците”, обясни директорът.

Министър Коларова заяви, че следващата седмица ще се обсъди отпускането на пари от бюджета за пострадалите училища. Тя увери, че се прави всичко необходимо учебната година да стартира успешно във всички школа.

„Бюджетът наложи допълнително съкращаване на разходите, които министерството може да си позволи до края на годината. В момента няма от къде да вземем нужните пари за ремонт, но ще направим всичко възможно да гарантираме, че те ще бъдат отпуснати. На този етап разбрах, че може да бъдат отпуснати допълнителни средства за Морската гимназия, освен предвидените 27 000 лв. Предстои да уточним точния им размер. Проблемът тук е да се намери финансиране за бърз ремонт на шестте кабинета, които са предвидени за учебна практика. За нас е важно да се спазват стандартите. Директор Василева пое ангажимент ремонтът на два от кабинетите в основната сграда да приключи до 15 септември, за да може годината да стартира нормално”, каза образователният министър.

Румяна Коларова изрази надежда, че Община Варна също ще подпомогне финансово пострадалите школа. По нейни думи има неусвоени европейски програми, по които може да се потърси финансиране за извършването на ремонтните дейности. Според нея не е редно да се отпуска пакетна помощ за пострадалите гимназии и училища, тъй като всеки случай е специфичен и няма как да се прибегне до универсален стандарт за финансиране.