/ БГНЕС
"Електронната идентификация е кокошката и яйцето на електронното управление. Без нея, използването на електронни услуги е ограничено и трудно".

Това заяви министърът на електронното управление Божидар Божанов по време на национална кръгла маса „Иновации и дигитализация - технологии на успеха, по повод 60-годишния юбилей на Техническия университет-Варна, съобщиха от Министерство на електронното управление.

МС предлага ДАНС да проверява киберсигурността в БНБ и „Български пощи“

"В момента идентифицирането, за ползването на всички електронни услуги, се извършва с електронен подпис, но той изисква технически умения, доста над средните. Има и ПИК, който е несигурен, защото на практика е една парола, има и частни доставчици на е-идентификация, но те не предоставят достатъчно покритие", допълни министърът. 

Той припомни, че Министерски съвет е възложил на Министерство на електронното управление да подготви мобилно приложение за е-идентификация, което трбява да е готово до края на годината.

Мобилните ни телефони имат достатъчна защита на криптографска информация и хората ще разберат, че могат да вършат административните си задачи онлайн, без да се редят на опашки. 

"Киберсигурността е базова предпоставка за доверие в сиситемата за електронно управление. Това е асиметрична задача - хакерите успяват, дори и ако намерат една пробойна в някоя система. Нашата задача е далеч по-трудна - трябва да защитаваме едновременно хиляди пробойни", каза още министър Божанов. 

Участниците на кръглата маса дискутираха процесите на дигитализация в образованието и научноизследователската дейност, като залог за създаването на високотехнологични и иновационни бизнеси и успешното развитие на инженерните кадри в България.