Миглена Темелкова: Липсва джентълменско поведение в кампанията
Миглена Темелкова: Липсва джентълменско поведение в кампанията / личен архив
Миглена Темелкова: Липсва джентълменско поведение в кампанията
82239
Миглена Темелкова: Липсва джентълменско поведение в кампанията
  • Миглена Темелкова: Липсва джентълменско поведение в кампанията

Макар че АБВ е лява формация, от партията разчитат да бъдат подкрепени от „всички разумни избиратели“. Това коментира във варненския ефир на Дарик кандидатът за кмет доц. д-р Миглена Темелкова. Тя припомни, че АБВ е създадена от хора, които идват от всички спектри на политическото пространство.

Третата позиция в листата на партията ще остане празна заради празноти в българското законодателство, обясни тя. Макар че е почетен гражданин на Варна, оперният певец Калуди Калудов е лишен от правото да се кандидатира за общински съветник, тъй като е с двойно гражданство и има адресна регистрация в Полша.

Всеки в листата ще запази първоначално отреденото му място, добави Темелкова, която е водач на листата. Втори е областният председател на АБВ Боян Димитров, който е един от учредителите на партията. Адвокатът Бранимир Балачев е четвърти. Той не членува в АБВ и е част от гражданската квота. Тя представлява 20 на сто от цялата листа. Същият е процентът и на младите хора в нея. Листата е структурирана така, че да има възрастов, полов и образователен баланс. В нея има хора от средно до висше образование, докторанти, доктори, хабилитирани лица. Целта е всеки да може да припознае своя човек в листата.

Миглена Темелкова призна, че не се чувства дама по време на предизборната кампания, тъй като според нея джентълменското поведение не е присъщо на мъжете кандидати. Конкурентите използват всякакви похвати да се докопат до властта, но не са джентълмени нито помежду си, нито към дамите опоненти в битката. Тя заяви готовност да си направи кръвен тест за забранени субстанции, призив за което направи кандидат-кметът на реформаторите Чавдар Трифонов.

Според нея скандалът с условната му присъда заради шофиране в нетрезво състояние има две измерения.

„От една страна кампанията влиза в грубата си фаза. Определени кандидати не са готови да се спрат пред общочовешки и морални правила и с цената на всичко да пристъпят добрия тон. Но на фона на това, че се говори за увеличаване на санкциите за шофиране в нетрезво състояние, не трябва да излезе герой някой, който има присъда точно за това“, коментира Темелкова. 

Тя увери, че ще се опита да запази преподавателската си дейност, ако стане кмет или общински съветник. Доцент Темелкова води лекции по организация и управление на производството, по мениджмънт и управление на туризма.

Според нея Варна се нуждае от нов кмет, който да е експерт и специалист и да умее да управлява разумно града.

„Всички останали кандидати са част от статуквото, което диктува във Варна и са неспособни да управляват разумно. Най-добрият вариант е Варна да има кмет жена и то от партия АБВ, който няма да влезе в схемите, които битуват в момента“, добави тя.

Целият разговор с Миглена Темелкова е в аудиозоната.