Терапията се сдоби с още една нова линейка
Терапията се сдоби с още една нова линейка / УМБАЛ "Света Марина" Варна
Проектът ще бъде на стойност около 7 милиона лева

През 2020 г. във Варна започва изграждането на нов модерен симулационен център, съобщи днес ректорът на Медицинския университет в града проф. Красимир Иванов.

 По думите му за звеното ще бъде построена 9-етажна сграда. Проектът е на стойност около 7 милиона лева. В оборудването на центъра - последна генерация симулатори, ще бъдат инвестирани над 10 милиона лева.

В момента недостигът на лекари в европейски мащаб е над 1 милион специалисти, допълни Иванов. По думите му основният проблем при подготовката на докторите е практическото обучение, което изисква наличие на болнични структури с пациенти с различни заболявания. Това наложи през последните години да се създават симулатори, които да имитират различни болести, така че студентите да придобият реална представа за болестите и без наличие на пациенти, обясни Иванов. Той припомни, че във Варненската университетска болница "Св.Марина" вече има осигурени много симулатори в отделните клиники. Бъдещият симулационен център обаче ще разшири възможностите за обучение на студенти и специализанти, при това от целия свят, а не само от България, допълни Иванов.

Перспективите пред медицината във Варна бяха представени в рамките на Деня на отворените врати във Високотехнологичния център по роботизирана хирургия в Университетската болница в града. Ръководителят на катедрата по обща и оперативна хирургия проф.Никола Колев уточни, че вече са обучени 4 хирургични екипа, които ще работят с новата роботизирана система "Da Vinci Xi", която е от 4-то поколение. Тя е осигурена чрез финансиране по програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Проектът е на обща стойност близо 23,7 милиона лева.

При работа с роботизираната система хирургът може дори да не е в залата, обясни Колев. Достъп до тялото на пациента има само роботът, като операциите са максимално щадящи и безкръвни. Визуализиращата система позволява да се навлиза в структурите и за пръв път хирургът все едно "влиза" вътре в тялото на болния, допълни Колев.

Той уточни, че роботът позволява и овладяване на непредвидени ситуации. Капацитетът му е 3-4 операции на ден. Проблемът е, че за сега интервенциите не са остойностени и касата не поема нищо за този модерен тип лечение, каза още Колев.

БТА