Кучета, котки и маймуна хапят варненци, общо 319 пъти
Кучета, котки и маймуна хапят варненци, общо 319 пъти / netinfo
319 случая на ухапвания от кучета и диви животни са регистрирани от началото на годината във Варненско. Това сочат данните на РИОКОЗ, съобщи за Дарик д-р Светла Станева, шеф на отдел Контрол на заразните болести към здравната инспекция.

Възможно е обаче броят на ухапаните да е по-голям, тъй като не всички пострадали търсят медицинска помощ. По-голяма част от регистрираните случаи са на ухапване от куче. Единични са случаите на ухапвания от дива котка и гризачи. Има дори случай на ухапване от маймуна, уточни д-р Станева.

Сред пострадалите 142 са мъже, 108 са жени. Животните обаче хапят по-често в града – такива са 267 от случаите. Останалите 52 са регистрирани на село.

Няма случаи на хора, заболели от бяс. Според статистиката на РИОКОЗ, от ухапаните само 69 са се имунизирани, 250 не са прибегнали до ваксина. Имунизационни кабинети против бяс има във всичките 7 ДКЦ-та във Варна, в Девня и Провадия, посочи още д-р Станева.

Последния случай на ухапване от куче бе регистриран вчера във варненския квартал Младост. От зъбите на три бездомни кучета пострада 10-годишният Радослав Ковачев. Инцидентът стана по обяд край блока, в който момчето живее.