Клошари може да започнат да продават децата си, алармират специалисти
Клошари може да започнат да продават децата си, алармират специалисти / снимка: Impact Press Group, архив

25-годишна жена с умствено изоставане е една от жертвите на трафик на хора през тази година. Тя е изведена от страната през февруари с цел сексуална експлоатация. Крайната дестинация е Холандия. Това разказа Ани Николова, която представлява фондация „SOS-семейства в риск“. Тя изнесе информацията на пресконференция по повод Европейския ден за борба с трафика на хора, който отбелязваме днес.

До преди да бъде отведена в чужбина младата жена живее в рисков район с родителите си, които имат заболявания. Те не могат да оказват необходимите грижи за нея. До този момент жертвата няма документ за самоличност. Лична карта и изкарват хората, които решават да я трафикират. Това става за седем дни, след което я отвеждат в Холандия с цел сексуална експлоатация. Има данни, че това се е случвало с нея и в България, каза още Николова.

След като трафикантите разбират, че няма да могат да печелят достатъчно чрез жертвата, я пребиват жестоко и я изхвърлят на улицата. Жената е намерена от полицията и й е осигурено лечение на травмите. След близо 3-месечен престой в Холандия тя се завръща в България, където е настанена в приют за пострадали от трафик.

Освен за тази млада жена до 30-ти септември тази година местната комисия за борба с проблема се е погрижила за още 21 жертви. По-голямата част са също са сексуално експлоатирани, обясни шефката на общинската дирекция „Превенции“ Светлана Коева. Тя допълни, че най-засегната възрастова група е между 20-25 години. Случаите на външен трафик до края на септември са 18. Страните на крайна дестинация са Германия, Холандия, Белгия, Полша, Испания, Австрия, Великобритания, Гърция и Кипър.

Сред най-честите механизми за въвличане е методът ловърбой, при който сводниците осъществяват връзка с жертвите още, когато са 17-годишни.  Те ги подготвят емоционално, докато на навършат пълнолетие и вече могат да ги трафикират.  Други похвати са обещание за работа, съвместен бизнес, принуда, насилие, въвеждане в заблуда на лице, което не осъзнава последствията от действията си.

По повод Европейския ден за борба с трафика на хора д-р Борислав Станчев от дирекция „Превенции представи и резултатите до момента от работата по проблема в ромските общности. За превенция сред тях се работи по програма, инициирана и финансирана от френското правителство. Идеята е да бъдат обхванати всички рискови семейства, които поподат в съответните рискови групи. Сред тях са тези с членове на семейството, които са били въвлечени в трафик, които имат проблем с изоставянето на деца, които са криминално проявени, задлъженели са към лихвари, обвързани са с наркосредите и т.н.

„В работата със семействата и с други общности се установи, че когато става въпрос за сексуална експлоатация и трафик на млади жени в чужбина с цел проституция не се приема като проблем от тяхната общност, а напротив. Тези, които са част от субкултура между 15-25 години, самите искат да стават сводници. Да си сводник е престижно.“, каза д-р Станчев.

Най-сериозно притеснение у специалистите предизвиква групата на мигриралите във Варна росмки семейства в последно време, които са се установили трайно. Причините за преместването им са или икономически или че са изгонени поради проблемно поведение от тяхната общност.

„Напълно неграмотни, не знаят български, изключително бедни, единственият начин за препитание е клошарството и точно това е най-големият ни проблем, защото се притесняваме, че с настъпването на зимата ще прибегнат до продажбата на деца.“, обясни д-р Станчев.

От общинската дирекция планират разработването на програма, в която голяма роля да играят бабите в рисковите ромски семейства, защото повечето от тях са образовани и работят.