Красимир Каракачанов
Красимир Каракачанов / БГНЕС
Няма да бъдат съкращавани средствата за отбрана, нито ще има съкращаване на парите за ремонт и модернизация. Това заяви във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БГНЕС.

Ако вървим по план и последиците от кризата се развиват нормално, от следващата година ще има 10% увеличение на военнослужещите, а успоредно с това сме предвидили увеличение на средствата за военните училища, защото именно там се създават бъдещите офицери”, добави Каракачанов. Той подчерта, че трябва да се предлагат максимално добри условия за подготовка.
 

Красимир Каракачанов
БГНЕС


На 16-ти започват преговорите за нови кораби, флотът ни го заслужава. Преговорите с немската фирма са отложени заради коронавируса, отбеляза министърът.

Каракачанов излезе с позиция за доброволните отряди

Каракачанов каза още, че проектът за ремонта на Су-125 върви успешно, очаква се само един месец закъснение. „Вместо в края на юли първият самолет ще се върне в края на август на собствен ход. И от края на август – 8 такива всеки месец. Докато не превъоръжим авиацията с нови изтребители не можем да се лишим от услугите на МиГ-29. Търсим всякакви алтернативи и няма да позволим авиацията да бъде приземена, категоричен е министърът.

По отношение на поправките в Закона за МВР, Каракачанов определи постъпката на коалиционните си партньори като некоректна.

„Аз смятам, че като имаш програма за управление, която е утвърдена на коалиционно ниво още в началото на мандата, и когато си подготвил един законопроект, който е в унисон с тази програма за управление – да се отмяташ в последния момент, когато трябва да го гласуваш, е некоректно. Или имаш коалиционни партньори на които държиш, или си търсиш други. Ако си търсиш други партньори, нямам нищо против – да го кажат в прав текст. Както се казва „Ставам, сдавам и се уволнявам", заяви Каракачанов. 

Напрежението в управляващата коалиция дойде заради Закона за МВР, след като депутатите в парламента отхвърлиха на второ четене предложението на ВМРО за създаване на доброволни отряди.

Идеята първоначално беше подкрепена от ГЕРБ, но предизвика дебати и не срещна подкрепа сред депутатите.
 
БГНЕС