Кандидатът за кмет Анелия Клисарова: Обществото ни трябва да е толерантно към хората с интелектуални затруднения
Кандидатът за кмет Анелия Клисарова: Обществото ни трябва да е толерантно към хората с интелектуални затруднения / снимка: предизборен щаб

„Хората с интелектуални затруднения трябва да бъдат равнопоставени и уважавани, а не третирани като пациенти. Ако бъдат адекватно подкрепени, могат да дадат своя принос към обществото. Трябва обаче обществото да застане зад тази идея. Нужно е специализирано обучение на децата с дефицит, както и възпитание към толерантност на останалите, за да ги приемат сред тях. Ако обединим усилия всички – родители, учители, неправителствени организации може да се получи”. Това каза независимият кандидат за кмет на Варна проф. Анелия Клисарова по време на гражданския форум „Чуйте нашия глас”, на който бяха представени резултатите от различни проекти в помощ на хората със затруднения.

Основните принципи, които участващи във форума отстояват и се опитват да наложа като норми в обществото няколко фондации, са за равни права на хората с интелектуални нарушения. Европейската и световна тенденция е да се признае дееспособността на хората с увреждания наравно с всички останали и във всички сфери на живота. Те трябва да имат достъп до необходимата им подкрепа за самостоятелно упражняване на правата си, да бъдат защитавани от произволно отнемане на тяхното имущество и да могат да контролират собствените си финанси.

„Проблемите в тази сфера са огромни. В момента не стигат дори ресурсните преподаватели. С всеки един човек със затруднения трябва да се работи да се работи индивидуално, за да може наистина да не се изолира от обществото”, допълни проф. Клисарова.