Календар събира непоказвани снимки на Варна
Календар събира непоказвани снимки на Варна / Днес +
12 непубликувани досега снимки на Варна от края на XIX и първата половина на XX век красят проектокалендара “Младите идеи на стара Варна”. Годишникът предстои да бъде издаден за десета поредна година.

Календарът съдържа 12 идеи за развитието на Варна днес. Сред “Младите идеи на стара Варна” са благоденствието на града, за елит на България, за прави улици и булеварди, за модерно пристанище и Варна - Царица на Черно море, обясни издателят и варненски общественик Ламбрин Сотиров.

Фотографиите, повечето на неизвестни варненци, са по една за всеки от месеците, съобразени с настроението на съответния сезон. Януари показва как е изглеждала Катедралата през 1901г. Февруари е илюстриран с някогашната Девическа гимназия / сега Археологическия музей/. Снимка на Военния клуб от 1930 г. стои за март, а за април – Драматичния театър.

Порталът на Морската градина, сниман през 1940 г., е лицето на май. Юни показва централните каси на Морските бани 3 години по-късно. Юли и август са илюстрирани съответно с централния плаж, 1940 г., и снимка на пристанището от 1936-а.

Снимка от 1925 г., представляваща гледка към пристанището от терасите някогашния грандхотел “Лондон”, краси календара за септември. Октомври пък изобразява поглед към булевард “Княз Борис I” от 1942 г. Ноември и декември показват как е изглеждал дворецът Евксиноград през 1898 г. и първият учебен военен кораб – крайцерът “Надежда” във Варненския залив – 1905 г.

“Време е да помислим за следващите 100 години. Във Варна отново предстоят огромни промени, като преместването на пристанището, промените в транспорта и летището, заяви Ламбрин Сотиров. Според него, промените трябва да минат през призмата на далновидността, както е било и преди 100 години.

Морската столица, за разлика от останалите градове, има финес. С образа на стария си град Варна трябва да застане до Прага и Виена, което до известна степен вече се е случило, смята Сотиров, визирайки факта, че снимки от миналогодишните издания на календара красят стените на кафенета и ресторанти в морската столица.