Как да разберем дали ни мамят на пазара (СНИМКИ)
Как да разберем дали ни мамят на пазара (СНИМКИ) / снимки: Дарик Варна

На три от варненските пазари има разположени контролни везни, на които всеки може да провери дали търговецът не го е ударил в грамажа. Екстрата съществува от няколко години, но мнозина от клиентите дори и не подозират за възможността веднага след покупката да проверят собственоръчно дали не са излъгани с кантара.

Контролни везни има поставени на Централния пазар (популярен сред варненци като Колхозния), пазар „Часовника" (известен и като „Синия") и „Чаталджа". Всяка от везните е минала годишен метрологичен контрол и гарантирано отчита точно теглото на стоката.

Как да си потърсите правата, ако показанията на контролната везна се различават от тази на търговците?

Ако имате съмнения, че сте ощетени, и това се потвърди от контролната везна, можете да се обърнете към дежурния инкасатор на съответния пазар, обясни за Дарик Живка Тодорова, технически секретар на общинската фирма „Пазари".

Служителите на пазара правят проверка на място. При установяване на разликата в грамажа, търговците са задължени да върнат парите на клиента или да добавят още от стоката до получаване на платения грамаж, уточни Тодорова.

Как да разберем дали ни мамят на пазара (СНИМКИ)
netinfo

Има клиенти, които проверяват покупките си на контролната везна, но те не са чак толкова много. „За съжаление като че ли гражданите нямат още това мислене", сподели още техническият секретар на „Пазари".

Как да разберем дали ни мамят на пазара (СНИМКИ)
netinfo

Как да разберем дали ни мамят на пазара (СНИМКИ)
netinfo

При съмнения, че сте ощетени, но не можете да откриете контролната везна на някои от споменатите пазари, можете да се обърнете за информация към съответния офис на „Пазари" (в момента контролната везна на пазар „Часовника" не работи и е изпратена за ремонт).

На Колхозния пазар контролната везна се намира точно пред управлението на „Пазари". Поставена е в синя метална кутия, която вечер се заключва, за да не стане жертва на крадци.