Искане за проверка в АГ-то скара съветници
Искане за проверка в АГ-то скара съветници / Дарик Варна, архив

Искане от страна на синдикалната организация на КТ "Подкрепа" за поредна проверка в АГ-болницата във Варна скара общинските съветници от здравната комисия. В писмото се твърди, че лечебното заведение се управлява лошо, а заплатите на персонала са ниски.

Болницата е проверявана нееднократно и не са откривани нарушения. Към нея се води тенденциозна и негативна кампания. Не може заради нелепите твърдения на трима души от синдиката да се назначават безброй проверки, изтъкна общинският съветник д-р Ивайло Бояджиев.

Здравното заведение е на печалба от 27 хил. лв. за 2014 година въпреки недостатъчното финансиране. Средната заплата е повишена с 5 процента и е в размер на около 1000 лева, посочи управителят на болницата д-р Радослав Минков. Той отхвърли обвиненията на синдикалистите като ги нарече напълно неоснователни и смешни. Зад тях стоят две сестри и един лекар, които си позволяват да говорят от името на десетки души, посочи медикът, според когото става дума за лично отношение.

"За разлика от други болници, в нашата няма случай на неуспех с родилки. Макар че всяка година расте броят на неосигурените пациенти, които лекуваме за наша сметка, все пак постигаме и печалба. През 2014 година за 9 месеца е имало и допълнително възнаграждение за персонала", добави д-р Минков. Финансовото положение се усложнява и от броя на секцио ражданията, за които касата плаща двойно по-малко от реалната стойност, а вече всяка втора жена ражда по този начин, каза още той.

Въпреки че няколко пъти временният председател на здравната комисия д-р Людмил Цветков опита да подложи на гласуване предложение за пореден вътрешен одит на болницата, то бе отхвърлено с мотива, че тя е инспектирана от редица институции без да бъдат открити нередности.

"Неуважение към комисията е да се занимава с доноси", коментира съветникът д-р Ивайло Митковски.

Изграждането на линеен ускорител в Онкоболницата е на финалната си права, стана ясно още на комисията по здравеопазване. Необходими са 24 хил. лв. за предпроектни довършителни работи, обясни управителят на лечебното заведение проф. д-р Георги Кобаков. Той посочи, че лимитът на Здравната каса е надхвърлен със 170 хил. лв. и няма надежда парите да бъдат възстановени, въпреки това пациенти не се връщат.

"Единственото, което ми остава, е да намалявам заплати на персонала", заяви специалистът.

Въпроси на заседанието предизвика постъпил сигнал за медицинска сестра в Онкоболницата, регистрирана и като адвокат. Тя е на основен трудов договор в лечебното заведение и няма нарушение от страна на болницата, каза д-р Кобаков и обеща да провери случая.