/ netinfo
Ако се внесат спасители от Украйна и Молдова, ще се обезцени още повече труда на българските
Мит е, че спасителите по българското Черноморие получават заплати межди 1000 и 1500 лева. Техните възнаграждения обикновено са два пъти по-ниски и се движат между 700 и 800 лева. Това заяви в ефира на Дарик Варна Илия Раев, председателят на местната организация на БЧК, която всяка година обучава 100 нови спасители и сертифицира около 600.

Внасяме водни спасители от Молдова и Украйна

„Не е вярно, че липсват кадри, а просто няма добри възнаграждения и много спасители отиват да работят в чужбина. В Гърция и Португалия те получават между 1500 и 2000 евро”, коментира Раев.

Според него спасителите не трябва да бъдат ангажирани със странични дейности като разнасяне на шезлонги и дори продажба на сладолед.

Председателят на БЧК-Варна се обяви и против идея да бъдат внасяни спасители от Украйна и Молдова, тъй като те ще обезценят още повече труда на българските си колеги.

Близо половин милион ще струват проверките на плажовете и баровете по морето

По думите на Рае,в единствено в курорта „Златни пясъци” спасителите получават добри заплати.

БЧК е единствената организация, която може да сертифицира спасители. Ако и други получат това право, качеството на обучението ще спадне, смята Илия Раев. Цената на курсовете са между 300 и 350 лева и са 3-4 пъти по-ниски от курсовете за шивачки и фризьорки.