Гуцанов: Докато другите партии угасват като светулки, БСП се подмладява
Гуцанов: Докато другите партии угасват като светулки, БСП се подмладява / Дарик Варна, архив
Гуцанов: Докато другите партии угасват като светулки, БСП се подмладява
82030
Гуцанов: Докато другите партии угасват като светулки, БСП се подмладява
  • Гуцанов: Докато другите партии угасват като светулки, БСП се подмладява

Кандитатите за общински съветници от БСП Варна ще агитират за преференциално гласуване за себе си само ако това е насочено към привличането на нови избиратели, извън вота на БСП. Това заяви в ефира на Дарик водачът на листата на социалистите във Варна и градски лидер на партията Борислав Гуцанов.

„При всички положения преференциалното гласуване е едно от големите ни достижения в промените в избирателния кодекс, приет преди година и половина. Важният момент е да не се агитира вътрешнопартийно и смятам, че това е уточнено между кандидатите в листата. Всеки един трябва да взема външен вот, извън вота на БСП, а не да се агитира вътрешнопартийно. Тогава действително този закон ще изиграе своята роля и хората ще подкрепят един човек, за кого са готови да дадат своя глас, защото знаят, че той има какво да даде за града“, коментира Гуцанов.

Социалистите залагат на много нови имена в листата си за общински съветници. Лидерът на БСП Варна обясни, че промяната и подмладяването са били наложителни, а листата е добро съчетание между опитни кадри и нови хора. Промените са кардинални, няма две мнения по въпроса. Това дори е като малка революция. Неслучайно БСП сме партия на повече от 125 години, защото знаем във всеки един момент какво трябва да направим. Другите партии са като светулки – светят ярко, но в следващия момент ги няма. Има партии като СДС, които се реформираха като реформатори, докато БСП седи на сцената и с лошото, и с доброто - и с паденията, и в възходите си. Мисля, че това беше мъдро решение за подмладяване на листата. От първите 20 човека в нея 14 са под 40 години. От друга страна старите кадри също имат своето място. Виждате, че издигнатите и подкрепените за районни кметове са такива, които са успешни и имат опит. Когато се прави революция, няма как всички да са доволни, но това е мястото на лидера“, каза Борислав Гуцанов.

Градският лидер на БСП посочи като изключително важно наличието на 10 имена от гражданската квота, които присъстват в листата с кандидати за общински съветници. „Втори в листата е проф. Христо Боев. Завършил е Софийския университет, юрист и франкофон, добре сложен в гилдията. Трета е Светлана Такева, която не се нуждае от представяне - успешен общински съветник и възпитаник на Нешка Робева. Четвърти е Антраник Шакарян, който е от гражданската квота. Той е председател на арменската общност в цяла България и е човек, който даде много за града, особено в транспорта. Логично е да намери място в листата. Следват адмирал Петров, който е бивш командващ на флота и директорът на СОУ „Климент Охридски“ Петко Петков, който е известно име и вече 15 години е начело на водещо в града училище. Д-р Кателия Александров е дясната ръка на проф. Козовски, водещо име в Ин витрото. Преди 8 години дарихме средства за първите ин витро семейства и от тях се родиха бебета, а след това предложих това да стане и общинска програма. В последствие тя стана и национална такава... Листата ни е изцяло обновена.

Очакванията на градския лидер на социалистите са на изборите да няма фалшифициране на вота и изненади, като според социологическите проучвания БСП Варна и ГЕРБ ще получат над 50% от местата в следващия общински съвет, а кандидата за кмет, който подкрепят социалистите – проф. Анелия Клисарова, ще се яви на балотаж срещу кандидата на ГЕРБ Иван Портних.

Борислав Гуцанов призова да се обърне внимание към секционните избирателни комисии, където по негови думи са възможни опити за нарушения. „Факт е, че партия ГЕРБ е склонна към по-силови методи. Тя е водещата като присъствие в секционните комисии, но не считам, че ще се стигне до крайности. Обстановката в това отношение е нормална. За БСП начинът за водене на кампания е един и аз мисля, че това е правилният път. Методите на кампания с компромати мен лично ме отвращават. Това са ударите под кръста, влизането в една или друга махала, хилядите застъпници... Нищо добро не ни чака, ако се водят такива избори“, коментира лидерът на социалистите във Варна.

Решението БСП да подкрепи кандидатурата на независимия кандидат за кмет проф. Анелия Клисарова той обоснова с качествата, които тя притежава като доказан медик. „Направи много неща за Терапията и варненското здравеопазване, безспорно успешен министър. Варна все още не е спокойна след протестите отпреди 3 години, като в момента се търси лидер и възможност за диалог. Проф. Клисарова е единственият реално независим кандидат и безспорно е човекът, който не само че е независим, но знае какво да направи за града“, завърши Гуцанов.

Целият разговор е в аудиозоната.