/ БГНЕС, архив
Пожар в непосредствена близост до горски територии е регистриран през уикенда във Варненска област. Сигнал за инцидент в землището на с. Калиманци, община Суворово е бил подаден в 15 часа в събота на телефон 112, информират от Североизточно държавно предприятие.
 
Горските стражари, които незабавно пристигнали на мястото, установили, че гори суха растителност във вилната зона на аксаковското с. Припек. Благодарение на бързата намеса на служителите на Държавно горско стопанство „Суворово” и на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” огънят е бил овладян преди да навлезе в горски територии.

Във връзка с високите температури и нарасналата опасност от възникването на пожари от горските стопанства призоват гражданите да бъдат изключително внимателни при боравене с огън, а при най-малките съмнения за инцидент незабавно да подадат сигнал на денонощния телефон 112, призовават от СИДП.
 
Нови 4 км минерализовани ивици бяха изградени на територията на Държавко горско стопанство „Варна”, което е част от Североизточно държавно предприятие. Изкуствените прегради, които имат важна превантивна роля в борбата с горските пожари, бяха създадени в началото на август в землищата на град Белослав и с. Дъбравино.

„През миналия месец в обхвата на варненското горско стопанство бяха разорани 1 800 м минерализовани ивици в землището на с. Каменар, 4 300 м край с. Куманово и 2 000 м край с. Близнаци. Така от началото на юли досега ДГС „Варна” е изградило над 12 км минерализовани ивици”, отчете директорът на стопанството инж. Иван Иванов.