/ Община Варна
Община Варна вече има сключен договор с фирмата-изпълнител
В началото на август започва ремонт на тръбопровода във Варненското езеро.

Това докладваха на кмета Благомир Коцев по време на оперативна среща в Общината. Средствата за строителните дейности са в общ размер на 24 млн. лв. 20 млн. лв. от тях ще бъдат отпуснати още тази година.

Варна иска от държавата 24 милиона лева за вкопаване на тръбата под Варненското езеро

Финансирането е осигурено от Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите за общински проекти. Вече има и подписан договор между кмета Коцев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, съобщиха от Общината.

През ноември 2023 година Община Варна обяви обществената поръчка за избор на изпълнител, който да извърши ремонта. Фирмата вече е избрана, а в момента се правят хидрографски промери - дейности, които предхождат реалното започване на ремонтните дейности. 

Ремонтът предвижда тръбопроводът с диаметър Ф500 да бъде вкопан под дъното на Варненското езеро. Изпълнението включва изкопи във фарватера на Канал 1 от моделирана проектна кота - 14.75 м до кота дъно.

Предвижда се и изкоп в съответствие с установената геология извън фарватера на Канал 1 с осигуряване на минимално покритие от 3.00 м над теме тръба (утежнител) от съществуващия, моделиран терен. 

Една година се забави разрешителното за тръбопровода във Варненското езеро (СНИМКА)

В момента фирмата е в процес на подготовка (т. нар. мобилизация) със срок от 180 дни. Това е времето, предвидено за транспортиране на необходимата механизация и оборудване, както и за получаване на нужните разрешения съгласно българското законодателство. В същия срок е включена и организацията на инженерно-технически персонал и екипаж, както и доставката на основни и спомагателни материали.

"Според обществената поръчка срокът за изпълнение на строително-ремонтните дейности е до 224 календарни дни, но ако не възникнат непредвидени обстоятелства, се очаква ремонтните дейности да приключат по-рано", обясни заместник-кметът по строителството Пламен Китипов.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня