Емил Радев: Процесуалните разноски по презгранични спорове са несъразмерно високи
Емил Радев: Процесуалните разноски по презгранични спорове са несъразмерно високи / netinfo

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент разгледа предложението на Европейската комисия за промяна на регламента за Европейска процедура за искове с малък материален интерес. Регламентът има за цел да опрости и ускори провеждането на съдебни производства по отношение на искове с малък материален интерес в трансгранични случаи и да намали разноските по съдебни дела.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира, че според проучване на „Евробарометър" 45% от предприятията, които са страни по презграничен спор, не се обръщат към съда, тъй като процесуалните разноски са несъразмерно високи спрямо стойността на исковете им, а 27% не го правят, защото производството би отнело твърде много време.

Досега европейската процедура за искове с малък материален интерес се прилагаше за трансгранични искове, чиято стойност не надвишава 2000 евро, без лихви, разноски и разходи (към момента на получаване на исковия формуляр от компетентния съд). С внесеното предложение за промени се увеличава границата на стойност до 10 000 евро. Разширява се също така определението за презгранични дела, като са включени дела при които и двете страни са с местоживеене в една и съща държава членка, но които имат друг презграничен елемент, като например място на изпълнение на договора, място на настъпване на вредоносното действие или изпълнение на съдебно решение в друга държава членка.

Процедурата по исковете с малък материален интерес е предимно писмена и при нея не се изисква представителство от адвокат. Друг основен момент от измененията по регламента предвижда въвеждането на ограничение на максималния размер на съдебните такси, събирани за провеждане на процедурата. Докладчикът от ЕП дори предвижда да въведе минимален доход за всяка държава членка, под който гражданите да не плащат такси.

Българският евродепутат Емил Радев от ГЕРБ призова да се предвидят и повече възможности за дистанционно плащане на съдебните такси, за да бъдат улеснени гражданите. Проектът за доклад дава възможност за допълнителен период от две години, считано от датата на влизане в сила на регламента - за държавите-членки да гарантират, че съответното оборудване е на разположение в съдебните зали, преди да стане задължително да се проведе устно изслушване чрез видеоконферентна връзка.