Екскурзоводи предлагат създаване на Инспекторат по туризма
Екскурзоводи предлагат създаване на Инспекторат по туризма / Дарик Варна, архив

Към кметствата на общините с развит туризъм и множество туристически обекти да се създаде Инспекторат по туризма, който да следи за прилагането на Закона за туризма. Половината от събраните глоби да остават за издръжка и поощрение на служителите от контролния орган. Това предлагат от Съюза на екскурзоводите в България със седалище във Варна.

Задълженията на Инспектората ще са да следи туроператорската и екскурзоводската дейност. Контролният орган може да включва представител на ресорното министерство, Комисията за защита на потребителите, на Полицията и по един туроператор и екскурзовод, обясни председателят на Съюза на екскурзоводите в България Валерий Гочев. Туристическият инспекторат ще действа по подобие н а туристическата полиция в Италия, Гърция и Турция. А терминът „инспекторат" е избран, за да се избегнат евентуални обвинения, че ще станем прекалено полицейска държава.

За да има право да практикува като екскурзовод, всеки специалист от бранша да отговаря на редица изисквания, предлагат още гидовете. Според тях трябва да се въведе задължително условие екскурзоводите да владеят български език и да имат адресна регистрация в България. Така ще се спре практиката чужденци да водят групи, като никой не знае какво точно разказват за нашата история и култура. Стига се дори до изкривяване на фактите, като например определяне на възвишенията на север от Варна като северните склонове на Стара планина и заблуждаването на туристите, че в центъра на Несебър са се правили жертвоприношения на деца.

В Закона за туризма не са посочени критериите, на които трябва да отговарят екскурзоводите, отбеляза Валерий Гочев. "Към днешна дата всеки един човек може да бъде екскурзовод, стига той да бъде нает от даден туроператор да изпълнява екскурзоводска услуга", изтъкна дългогодишният гид.

Да бъдат въведени две категории екскурзоводи - национални и местни, според територията на действие. Задължителна професионална квалификация, полагане на изпит и психотест за всеки желаещ да стане екскурзовод. А в Закона за туризма да бъде заложена санкция от 1000 лева за лица, които работят като екскурзоводи, но не са регистрирани, предлагат още от бранша.

„Нещата, които предлагаме, не са измислени от нас. Видели сме ги в други държави. Видяхме, че тяхната система действа. Защо да не стане и у нас по този начин", посочи Гочев, посочвайки за пример държави като Гърция и Турция.

За подобряване на качеството на услугите в туризма, от Съюза на екскурзоводите настояват и за въвеждане на единен национален телефон за подаване на сигнали за нарушения в системата на туризма.

Предложенията са изпратени на министъра на туризма. Идеята е те да залегнат в отделна наредба към Закона за туризма.