коронавирус карантина внимание
коронавирус карантина внимание / iStock/Getty Images
Образувани са 6 досъдебни производства за неспазване на карантина

На територията на ОД на МВР – Варна вчера, 26.03, т.г., са извършени 1298 проверки по адреси на лица, поставени под задължителна домашна карантина, тъй като са били в контакт със заразени с коронавирус граждани или са пристигнали от рискови дестинации, съобщават от пресцентъра на полицията във Варна.

В резултат на действията на органите на реда има образувани шест досъдебни производства за престъпления по член 355, ал. 2 от НК, касаещи неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна. Разследванията, започнати по време на обявеното извънредно положение заради коронавируса, са взети на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна.

На всички входове и изходи на Варна има разположени КПП, които контролират движението на хора, във връзка с разпорежданията на Националния оперативен щаб, целящи ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на страната.

ОДМВР – Варна предупреждава гражданите да пътуват само при неотложност на пътуването, наложена от полагане на труд в населеното място, здравословни причини на пътуващия или негови близки, завръщане на настоящия или постоянен адрес. Това се удостоверява с декларация, служебна бележка от работодателя или служебен документ – карта, медицински документ, документ за самоличност.