/ Дарик Варна
Аксаково активно работи по проекти, свързани с предоставянето на социални услуги на своите граждани. Това заяви пред Дарик кметът на общината инж. Атанас Стоилов. По негови думи през последните години тя е привлякла над 3 млн. лв. европари за реализиране на проекти в социалната сфера.

От 2020 г. ще има две нови социални услуги за хората с увреждания и семействата им

Той подчерта ролята на неправителствения сектор в социалната сфера. Кметът проведе работна среща, посветена на сътрудничеството между институциите и неправителствените организации в областта на социалните дейности.

Аксаково бе домакин на форум, в който взе участие делегация начело с Гизела Ерлер - държавен съветник в правителството на провинция Баден-Вюртемберг, Германия.
 

Аксаково среща
Дарик Варна


„В последните три години насочихме голяма част от усилията на общината за формиране на екип, който да работи за подобряване на условията в социалната сфера. Бяха спечелени няколко големи проекта - топъл обяд за хора в неравностойно положение, продължава да работи домашният социален патронаж на територията на общината.

Бяха създадени и няколко центъра за хора в неравностойно положение в град Игнатиево, а в Аксаково за деца в неравностойно положение. Стремим се максимално да използваме възможностите, които дават фондовете на Европейския съюз към Министерството на труда и социалната политика”, обясни кметът.

Аксаково си сътрудничи с неправителствени организации не само в самия град, но и в страната и чужбина, подчерта Стоилов.

Повече от 10 години общината работи заедно с три НПО от Германия, които финансират детската градина в село Кичево и по този начин създават прекрасни условия за деца от малцинствата и от бедни семейства. Те дори имат шанса да изучават немски език.

Основна роля в социалната програма на Аксаково има и Центърът за настаняване от семеен тип за деца без увреждания,  финансиран от Социалната асоциация "Свети Андрей" и Българо-германско сдружение с нестопанска цел. Той работи вече 18 години. 

Какво е заложено в новия закон за социалните услуги?

„В социалната сфера сме привлекли около 3 млн. лв. в последните няколко години. Освен това, защитихме проект за 1 млн. лв. към МВР за хора в неравностойно положение в Игнатиево”, добави кметът. 

Неговото мнение е, че в България сме длъжници на хората с увреждания. Затова в Аксаково се стремят всеки нов обект и проектите, които се осъществяват, да се съобразяват с изискванията за достъпна среда. 

„Например в Полша децата, вместо да играят на игри, ходят в центрове за незрящи. И на едно сляпо дете други пет му помагат. Така че, ние от малки трябва да обучаваме децата си на такава подкрепа”, коментира инж. Стоилов.