/ netinfo
66 декларации са подадените в първите дни на новата година в ТД на НАП във Варна, като 44 от тях са подадени по електронен път. Декларация за доходи от 2017 год. е първата подадена на 02.01., от жена на 69 години. Тя декларира доходи от трудови правоотношения с надвнесен данък, като ползва данъчно облекчение за лица с намалена работоспособност.

От местния офис на Агенцията напомнят, че всички физически лица, които са получил доходи по извънтрудови правоотношения, трябва да ги декларират пред НАП.

Работилите по граждански договор през 2017 година подават годишна декларация, независимо от размера на получените хонорари или възнаграждения.

До 30 април годишна данъчна декларация подават и лицата, които през изминалата година са упражнявали дейност, облагана с патентен данък, земеделските производители, а така също и тези, които са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина.

Националната агенция за приходите напомня и за влезлите в сила от 01.01.2018 г. промени при подаване на годишни данъчни декларации за физическите и юридически лица.

Подаването на годишните данъчни декларации по чл.92 от ЗКПО от 2018г. за юридическите лица става задължително по електронен път в срок до 31.03.2018г., като отпада възможността за ползване на отстъпка. Фирмите, които не са осъществявали  дейност не следва да подават годишна данъчна декларация.

Променя се срока за подаване на справката по чл.73 от ЗДДФЛ от предприятия и самоосигуряващи се лица  за изплатените от тях доходи за наеми, извънтрудови правоотношения, земеделска продукция и др.  -  до 15 март 2018г., както и срока за подаване на заявление за регистрация по ЗДДС  -  става  7 дневен.

Предприятията  платци на доходи, ще подават декларациите по чл. 55, ал.1 от  ЗДДФЛ за удържане и внасяне на авансов данък -  само по електронен път. 

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации по чл.50 от ЗДДФЛ за физическите лица за получени през 2017г. доходи се запазва – до 30 април 2018г., но са променени условията за ползване на 5 % отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната декларация, която не може да бъде повече от 500 лв.: декларациите следва да са подадени по електронен път до 31 януари 2018г., като към момента на подаване лицето да няма подлежащи на принудително изпълнение задължения и дължимият данък  за довнасяне да се внесе до 31 януари 2018 г. 

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративни данъци за 2017 г. са публикувани на сайта на НАП на адрес http://www.nap.bg/ , а могат да се получат  и  безплатно  във всеки офис на Агенцията.

От НАП препоръчват във връзка с ползване на данъчните облекчения, всяка фирма или физическо лице периодично да проверява онлайн за задължения, дължими към Агенцията и предадени от други институции, както и за образувано изпълнително дело. Това става чрез издавания от агенцията безплатен персонален идентификационен код (ПИК) и с електронен подпис (КЕП) в Портала за е-услуги на НАП.