/ Община Девня
24 състава за народни танци от областите Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Русе и Силистра ще вземат участие във фестивала „Фолклорна палитра“, който ще се проведе на откритата сцена в парка на Девня навръх Еньовден – 24 юни. За първи път в своята история индустриаланата община организира танцов конкурс за любителски клубове и формации. 

За председател на журито на „Фолклорна палитра“ бе привлечена проф. д-р Даниела Дженева – главен художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“, а за членове – доц. д-р Мария Кърджиева, преподавател по хореография във ВСУ „Черноризец Храбър“, и Христо Христов – хореограф в ансамбъл „Добруджа“. Общо 424 танцьори се очаква да се изявят на сцената в неделния ден, съобщиха от Община Девня. 

Конкурсът ще премине в три етапа – две хора по избор на кандидатите, по една хореографска разработка на ръководителите на групите и надиграване в ритъма на ръченицата. 

Тайнството и лечебната мощ на билките ще оживеят на Еньовден в Музея по история на медицината във Варна

Фестивалът ще бъде открит в 10.00 часа.
Негов генерален спонсор стана „Девня цимент“ АД, откъдето обезпечиха наградния фонд и осигуриха финансиране за ремонтно-обновителни дейности в парка. 

По-рано от Община Девня съобщиха, че на 24 юни, неделя, от 8.00 до 18.00 часа платното на булевард "Съединение" - от "Лукойл" в посока читалище "Просвета", ще бъде затворено за движение.

Ще се допускат само участници и гости на танцовия фестивал "Фолклорна палитра". Обходният маршрут ще е през отбивката за Девня, която се намира на пътя за с. Неофит Рилски.