/ netinfo
Празникът на слънцето, водата и билките Еньовден ще започне във Варна на 24 юни, неделя от 10.00 часа в Музея по история на медицината. Събитието е организирано от Медицински университет-Варна с подкрепата на фонд „Култура" на Община Варна. Входът за мероприятието е свободен.

Еньовден е един от най-значимите празници в българския календар. Това е най-дългият ден през годината и е празник на билките – лековити и магически. 24 юни е денят на лятното слънцестоене и е денят на Св. Йоан Предтеча, който е познавал лечебните възможности на растенията и оцелява в пустинята сред вълшебните природни треви. Вярва се, че всяка трева, набрана на Еньовден е лековита.

Разнообразна програмата обещават организаторите на празника, която ще продължи през целия ден до 16.00 часа и ще включва демонстрации, които ще разкрият тайнството на билките и приложението на лечебните растения, фолклорни танци, филми и лекции за българските традиции на Еньовден.

Варненци и гостите на града ще могат да разберат от дипломирания ботаник от Факултета по фармация в МУ-Варна ас. Джени Чернева как да се берат, сушат и съхраняват билките, как да се използват в бита, козметиката и домашната аптека и какви лечебни продукти могат да се приготвят в домашни условия.

В няколко работилници ще се проведат демонстрации и беседи на различни методи за приготвяне на лечебни билкови продукти - билкови чайове, настойки, отвари, сиропи, тинктури, маслени разтвори, лапи. Ще бъдат демонстрирани стъпките за хербаризиране на билки и различните начини на сушене на растенията, създаване на билкови торбички против насекоми и други.

Тайнството на българските обичаи и традиции за празника във Варненския край ще бъдат разкрити от доц. д-р Лидия Петрова – етнолог, а MU-Vi.tv ще представи филма „Горската аптека". За доброто настроение ще се погрижат студентите от танцовия ансамбъл на Медицински университет –Варна.