Над 30 сте, мениджър сте и хъркате – може би страдате от сънна апнея
Над 30 сте, мениджър сте и хъркате – може би страдате от сънна апнея / снимка: sleepapnea.bg
От сънна апнея страдат най-вече висшисти, а мъжете са над 70%
д-р Шиваров
101761
д-р Шиваров
  • д-р Шиваров
Безплатни прегледи за повишен риск от сънна апнея се извършват във варненската болница „Св. Анна”. Скрининговата програма е обезпечена от общинския бюджет и се провежда за трета година. Общо 400 души могат да се подложат на изследвания, като изискването е да бъдат жители на морската община. Записванията стават на телефон 052/821 375, от понеделник до петък, във времето от 08:00 до 15:00 ч. 

„Хъркането и паузите при дишането по време на сън са основните симптоми. Други такива са сънливостта  и лошата концентрация през деня, като за шофьорите има риск да заспят зад волана. За заболяването има множество фактори, сред които са наднорменото тегло, захапката, спадналото небце и други”, обясни началникът на отделението по УНГ в МБАЛ „Света Анна – Варна” д-р Гален Шиваров.

През първите две издания на програмата 700 души са се подложили на изследвания, като 558 от тях са били определени като рискови. Наблюдението на специалистите е, че най-голям процент от рисковата група са хора с образование, които имат заседнал начин на живот. Само петима са били с основно образование, а висшистите са най-много. Резултатите още соцчат, че над 70% от рисковите пациенти са мъже.

През последните години във Варна се наблюдава увеличение на пациентите с алергии. Според д-р Шиваров това се дължи на консервантите в храните и мръсния въздух.  Той препоръча спрейовете за промивки на носа, които са близки до физиологичния серум, да не се използват постоянно, въпреки че не вредят като капките за нос, които могат да се употребяват максимум до седмица.
 
Целият разговор с д-р Шиваров е в прикаченото аудио.