20 процента от малчуганите - извън забавачница
20 процента от малчуганите - извън забавачница / netinfo
Около 400 молби за прием в детски ясли на територията на Община Варна ще останат неудовлетворени, съобщи зам.-кметът по здравеопазването доц. Христо Бозов. До момента са подадени 1839 заявления, а местата в забавачниците са 1033.

Половината от 800-те неприети в ясли деца ще бъдат обхванати, след като бъдат разкрити нови групи в ясли с номера 1, 3 и 9. За целта общината е инвестирала 1,5 млн. лв. В края на февруари ще бъде открита и детската ясла до магазин "Кауфланд". Всички те ще осигурят общо 200 места.

Около 150 деца ще бъдат отглеждани от бабите или дядовците си по програма на Министерството на труда и социалната политика, допълни доц. Бозов. Той обясни недостига на места в забавачниците с високата раждаевост във Варна през последните години. Само през миналата в морската столица са се родили 4138 деца.

Предстои разкриването на още яслени групи, за да се обхванат всички желаещи, обеща Христо Бозов. Вече тече проектирането на нова забавачница в кв. "Владислав Варненчик", тъй като това е един от районите, които имат най-голяма нужда от това. Допълнителни пристройки за 2 групи ще бъдат открити в Детска ясла №11 "Иглика", за една група - в ОДЗ № 14 "Звънче", които ще осигурят места за още 140 деца.

Яслите с номера 5,7 и 9 също ще бъдат разширени. Очаква се всички те да заработят най-късно от догодина.

Отпада условието родителите на децата, които кандидатстват за ясли и градини, да работят на територията на Община Варна, поясни кметът Кирил Йорданов. Подадените веднъж документи за прием в забавачница няма да бъдат преразглеждани всяка година.