/ iStock/Getty Images
Средно над 350 граждани обслужват на ден служителите в сектор "Български документи за самоличност" в Търговище, сочи статистиката на Областната дирекция на МВР.

Предвид традиционно по-голямата натовареност на гишетата на паспортните служби в областта през летните месеци и особено на тези в сектор "Български документи за самоличност" в Търговище, от ръководството му отново припомнят, че българските граждани с постоянен адрес на територията на областта могат да подават заявления за издаване на лична карта и/или паспорт с обикновена услуга (до 30 дни) във всяко районно управление на област Търговище, а не само в съответното районно управление по постоянен адрес. Готовите лични документи ще се получават в звената, където са подадени заявленията за издаване на български лични документи.

В Разград само за ден са приети 233 заявления за издаване на лични документи

През настоящата 2021 година в Търговищка област изтича срокът на валидност на 9862 лични карти, 5334 паспорта и 4331 свидетелства за управление на МПС.

Издадените в сектора и поделенията му от началото на годината досега документи са съответно: лични карти - 13018, паспорти - 7087 и 5510 свидетелства за управление на МПС.

В сектора и в поделенията му в областта е създадена необходимата организация на работа с цел да бъдат обслужени всички граждани, пожелали услугата в съответния работен ден. Натовареността на гишетата на паспортните служби е най-голяма през месеците юли и август, когато много наши сънародници, живеещи и работещи в чужбина, са се прибрали в летен отпуск и желаят да подновят документите си за самоличност.

В сектора не преустановяват работа и през обедната почивка - тогава работят най-малко 3 от общо 6-те гишета в него. Освен това работата в службата продължава, докато бъдат обслужени всички граждани, сдобили се до 17,30 ч същия ден с регистрационен талон от устройството в чакалнята.
БТА