/ iStock/Getty Images
Търговище ще отбележи 143 години от Освобождението си от османско владичество на 29 януари.

Проявите за годишнината започват от днес със "Седмица на Освобождението", организирана от Регионалния исторически музей, съобщиха от общинската управа.

До 29 януари в Музейния образователен център в Свещаровата къща, ще се проведе образователна програма, посветена на събития и личности, свързани с Освобождението на града.

На 27 януари, от 16.00 часа в арт галерията на Регионална библиотека "Петър Стъпов" ще бъде открита изложбата "Порив" на Йордан Йорданов - Джордан. Тя представя пейзажи от града, включително от възрожденския квартал "Вароша".

В деня на Освобождението на Търговище - Регионалният исторически музей ще открие изложбата "Реликви на свободата". През деня тя ще бъде с вход свободен и ще може да се посети до края на март.

Кметът Дарин Димитров ще поднесе цветя в 11:30 часа пред паметника на ген. Казимир Ернрот и в 11.40 ч. пред Морената в квартал "Вароша". Димитров призовава и всички съграждани да отдадат почит и да поднесат цвете в памет на загиналите за свободата на града в удобно за тях време.

В 11:45 часа ще бъде отслужена панихида в храм "Св. Успение на Пресвета Богородица". Камбанен звън от двата православни храма ще огласи Търговище в 12:00 часа.

От администрацията призовават гражданите, които присъстват на проявите, стриктно да спазват изискванията за дистанция и останалите противоепидемични мерки.