ОДМВР-Търговище
ОДМВР-Търговище / ОДМВР-Търговище
44-годишен мъж от Търговище е задържан за притежание на различни по вид артефакти, които не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред, както и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси.

В хода на проведена на 6.02.2020 г. на територията на Търговище специализирана полицейска операция за противодействие на престъпления, свързани с културно-исторически ценности, след проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия /претърсване и изземване в условията на неотложност/ в дома на същия е установено, че той съхранява 143 антични монети, 5 пръстена и 5 различни елементи от апликации и украшения, представляващи археологически обекти, които не са регистрирани по съответния ред.

При проведените действия по разследването е установено още, че същият държи у дома си и самоделен пистолет, 53 броя боеприпаса - 22-ри калибър, и запалка за ръчна граната.

44-годишният мъж е задържан в РУ-Търговище на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР. Горепосочените предмети са иззети по надлежния ред По случая е образувано досъдебно производство по описа на РУ-Търговище по чл. 278, ал. 6 и по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс по описа на РУ-Търговище. Действията по разследването се осъществяват под ръководството на Окръжна прокуратура-Търговище.

По време на акцията са проверени 21 лица и 12 МПС.