Две бременни жени са имунизирани срещу коклюш за седмица 13-17 май) в Търговище.

Това информират от Регионалната здрава инспекция (РЗИ) в областния град след започналото на 9 май прилагането на безплатна и препоръчителна имунизация.

На такава подлежат бременни жени от 27 до 36 гестационна седмица, уточняват здравните власти. Имунизацията ще извършва в специализиран кабинет на РЗИ-Търговище.

Ангел Кунчев: Децата, родени от имунизирани майки, са напълно защитени

Условие за поставяне на безплатна имунизация на бременна жена е наличието на медицински документ от проведен преглед (наблюдение), насочване за имунизация от специалист по акушерство и гинекология, общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист, от който е виден настоящият период на бременността.

Имунизацията срещу коклюш при бременни жени е еднократна и се извършва с комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус и коклюш (ацелуларна компонента) с намалено антигенно съдържание с търговско наименование Boostrix.

От институцията допълват, че имунизацията срещу коклюш се извършва  след предварително записване на телефон  - 0601 / 6-40-01 дирекция ”Надзор на заразните болести” или на ел. поща - dir.nzb_tg@abv.bg. 

Има осъзнат интерес към имунизациите. Днес през кабинета са преминали две жени. Към 13 май в страната са регистрирани 985 случая на коклюш спрямо четири случая за същия период на 2023 г. Под една година са 57 от хоспитализираните.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Боряна Димитрова, БТА