Зрелостници се явяват на втора задължителна матура по 13 предмета
Зрелостници се явяват на втора задължителна матура по 13 предмета / БГНЕС, архив

Днес ще се проведат вторият задължителен Държавен зрелостен изпит за зрелостниците и Националното външно оценяване по математика след 7 клас.

Матурата на дванайстокласниците започва в 8.00 ч. тази сутрин и е с времетраене 4 астрономически часа. Зрелостниците ще пишат по Вариант 1.

Изпитът включва 13 различни предмета, като и тази година най-желани сред дванайстокласниците са предметите география и икономика, биология и английски език. Изпитът по математика за седмокласниците е с начало 10.00 ч. и се състои от два модула - национално външно оценяване с времетраене 60 минути и допълнителен, който ще продължи 90 минути.

Най-много зрелостници - 16 675, и тази година са предпочели за втора задължителна матура География и икономика. Почти толкова - 16 436 младежи, са пожелали да се явят на Биология и здравно образование, а английският език е предпочетен от 11 465 абитуриенти.

Изпитът продължава 4 астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности - 6 часа.

Вариантът за втория задължителен държавен зрелостен изпит на абитуриентите се тегли в сградата на Министерството на образованието и науката в 6.45 ч. Изтегленият номер на варианта важи за изпита по всеки предмет.

В 9.00 ч. ще бъде изтеглен изпитният вариант за национално външно оценяване по математика за 7-ми клас. Изпитът ще започне в 10.00 ч. Той се състои от два модула. Първият е модул за национално външно оценяване и е задължителен за всички. Той съдържа 20 задачи от два вида - със структуриран отговор и със свободен отговор. Продължителността на изпита е 60 минути, а максималният брой точки, който могат да получат учениците, е 65. Резултатът от националното външно оценяване по математика се записва като текуща оценка.

Вторият (допълнителен) модул се състои от 4 задачи с отворен отговор, от които две задачи с кратък числов, символен или словесен отговор и две задачи с описание и аргументация на решението. Продължителността на този модул, който не е задължителен, е до 90 минути, а правилното решение на задачите носи 35 точки. Около 61 900 седмокласници се очаква да се явят на изпита по математика.