Зрелостници и седмокласници на изпит
Зрелостници и седмокласници на изпит / Dariknews.bg/архив

2909 старозагорски зрелостници са се записали за матурата по литература.Седмокласниците, които ще положат изпит са 2724. Децата със специални образователни потребности също могат да се явят в изпитния ден.

За първи път образователното министерство слива в един ден провеждането на матурите за зрелостниците и изпитите след седми клас.

В 8:00 часа започна матурата по Български език и литература за дванадесетокласниците, а в 10:00 часа ще започне външното оценяване по същия предмет за седмокласниците. В 9,00 часа ще бъзе изтеглен изпитният вариант за националното външно оценяване на седмокласниците, което е с продължителност 60 минути. За допълнителния модул времето е 90 минути. Седмокласниците ще се явят на изпит в училищата, в които учат. Тогава ще бъде обявен и изтегленият автор и творба на матурата, но без конкретната формулировка на темата. Тя ще стане ясна на сайта на Министерство на образованието след 12 часа днес.

Очаква се над 65 000 зрелостници да се явят на матурата по български език. Учениците, които се явяват на матурата, са разпределени на случаен принцип, като няма да държат изпит в училището, което са завършили. Продължителността на изпита е четири астрономически часа, а за учениците със специални образователни потребности се предвиждат два допълнителни часа.

На 23 май от 8 часа е втората матура по избор за 12 клас, а от 10 часа - външното оценяване по математика в 7 клас. И тази година в Старозагорско най-много са заявилите желание да държат втори държавен зрелостен изпит по география - 1282-ма. Най-малък е броят на ориентиралите се към физиката.