Златна жаба донесе първа награда на казанлъшки ученици
Златна жаба донесе първа награда на казанлъшки ученици / Иван Бонев

Ученици от най- голямото казанлъшко училище спечелиха първо място в межудународен театрален конкурс.
В страната на Шекспир и комедията -Англия, учениците от СОУ „Екзарх Антим Първи" завоваха първо място за комедиен спектакъл с постановката си „Истинска история за двама танцьори" , създаден по проект „Опознаване на европейското културно наследство чрез езици и комедия".


Българите спечелиха приза в конкуренция с техни връстници от още 4 нации.
Спектакълът, донесъл наградата за казанлъшките ученици е лека пародия на приказката за златната рибка, в която главни герои са златната жаба, принцесата и рибарят. Интригуващатао пиеса е елегантна компилация между виц и приказка.
Постановката и режисурата на „Истинска история за двама танцьори" е на училищния психолог на СОУ „Екзарх Антим Първи" Наташа Джуркова. В последствие пиесата е преведена на англсийки от учителката Биляна Янева и поставена на сцена.
Двама от учениците- актьори в пиесата -Петър и Мартин имат и друго участие в специално написана интернационална комедия по време на театралния фестива , за което са получили награди за своето представяне.
Своеобразният мултинационален ученически театрален фестивал се е провел в град Хорогат.


Освен участниците от България в него са се представили със свои театрални проекти и учиници от Унгария, Кипър, Италия и страната домакин- Англия.