Вносители на предложението: Референдум за Змейово ще има въпреки слуховете
Вносители на предложението: Референдум за Змейово ще има въпреки слуховете / DarikNews.bg, архив
Вносители на предложението: Референдум за "Змейово" ще има, въпреки слуховете
64000
Вносители на предложението: Референдум за "Змейово" ще има, въпреки слуховете
  • Вносители на предложението: Референдум за "Змейово" ще има, въпреки слуховете

Местен референдум с въпрос „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?", насрочен за 26 май в Община Стара Загора, ще има, категорични са вносителите на предложението за народното допитване.

Информационната кампания за референдум започна още на 26 април. 11 май пък беше крайният срок за подаване на заявление за вписване по настоящ адрес в избирателните списъци за участие.

След час и половина дебати в Общинския съвет на 28 март бе решено местният референдум да се проведе на 26 май, а необходимите за провеждането му над 200 000 лева, ще бъдат от резерва на общинския бюджет за местни дейности. Предложението за провеждането на първия местен референдум внесоха група общински съветници с основен мотив, че полигон „Змейово" е потенциален замърсител на въздуха на региона, от което страдат десетки години жителите на Стара Загора и околните села. В средата на април министърът на отбраната в служебния кабинет Тодор Тагарев определи решението на Общинския съвет като „издадено при липса на компетентност". Това стана в специално писмо, изпратено до областния управител Недялко Недялков и Общинския съвет на Стара Загора. На 22 април Административният съд в Стара Загора отхвърли жалбата на Районната прокуратура за референдума, свързана с бъдещето на полигона в Змейово. „Официалното съобщение за решението на Общинския съвет в Стара Загора е публикувано на сайта на общината на 8 април. Срокът, в който то може да бъде обжалвано е 7-дневен. Прокуратурата обаче е направила това на 17 април, т.е два дни след изтичане на този срок. Затова прекратяваме делото. Не се произнасяме дали провеждането на референдума е законосъобразно или не", обясни за Дарик председателят на Административния съд в Стара Загора Пламен Петрунов.Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в седемдневен срок. Към момента такова все още няма.

Според общинския съветник от Съюз Стара Загора Мария Динева, която е един от вносителите на предложението за провеждане на референдума, е необходимо да се изиска информация за приходите и разходите на фирмите, които работят на полигона, както и какви са параметрите на финансово-икономическия анализ, направен още през 2009 година.

Вносители на предложението Референдум за "Змейово" ще има въпреки слуховете
netinfo

„Фактът, че все още не е регистриран Инициативен комитет, който е на противоположна на нашата позиция, е показателен. Причината е да се демотивират гражданите като дори се пускат слухове, че референдум няма да има. Референдум ще има, а това е нечестна игра от страна на опонентите ни. Коректно беше позицията им да бъде официално защитена. Имам уверенията на голяма част от избраните вече депутати от региона, че ще се съобразят с резултата от допитването", обясни Динева. „Спазихме обещанието си, че темата за полигон "Змейово" няма да бъде използване по време на предизборната кампания. През тези две седмици, които остават до 26 май, ще предлагаме на старозагорци само мненията на експерти и ще ги приканяме да заявят своята гражданска позиция, да бъдат активни", коментира и Николина Горова, общински съветник от ВМРО-БНД, съвносител на предложението за народното допитване.

Част от анкетираните старозагорци знаеха, че ще има местен референдум за съдбата на полигон Змейово. Други обаче чуваха за първи път и искаха информация за датата и въпроса. Масово бяха категорични, че ако на 26 май участват в местното допитване, отговорът им на въпроса „Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово?" , ще бъде положителен.
Цялата анкета чуйте в прикачения звуков файл.

Подкрепата си „за" референдума заяви и председателят на Националното ръководство на „Екогласност" Емил Георгиев. Той увери, че с екологичния проблем на региона са запознати и евродепутатите в Брюксел, а в най-скоро време представител на гръцките „Зелени" ще посети Стара Загора. Ако старозагорци гласуват с „не" на референдума, от „Екогласност" ще настояват за постоянен мониторинг на полигона и то с гражданско участие.