Вече има обвинения срещу фалшификаторите на карти
Вече има обвинения срещу фалшификаторите на карти / netinfo

9 души от Стара Загора са задържани заради фалшифициране на банкови карти и теглене на големи суми пари в различни държави, основно в Италия, Испания и Скандинавските страни. Двама от задържаните са водещите фигури в групата - съответно на 30 и на 36 години. 

Акцията на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е извършена успешно благодарение на служителите и тези от старозагорския сектор, както и чрез доброто сътрудничество на полицейските служби на няколко европейски страни, каза пред Дарик радио Катя Илиева, говорител на Главна дирекция "Борба с организираната престърност".

Около обяд бе задържана и 27-годишната жена, издирвана с още двама мъже като част от групата. Тя също е от Стара Загора.

Около 5 човека от групата са пътували в чужбина и са извършвали кражба на данни от банкомати чрез специално скимиращо устройство т.нар. уста. Записът с информацията се е връщал в България, и откраднатите данни са се прехвърляли с помощта на софтуер върху карта (пластика). Готовият подукт се е изнасял зад граница и чрез него са теглени пари и са купувани най-различни стоки основно от Италия,Испания и Скандинавските страни. Цикълът на производство на фалшификатите е бил разделен, за да се попадне по-трудно по следите на хората, които са се занимавали с фалшифицирането на картите.

Само един от задържаните деветима старозагорци е регистриран в полицията, останалите имат чисто криминално минало.

Печатната база в Стара Загора, където се е извършвало печатане на свидетелства за правоуправлеине е легитимна и е развивала съвсем нормална печатна дейност.

Срещу 8 души от задържаните от групата за фалшиви банкови карти вече има повдигнати обвинения. Те са с наложена мярка "задържане под стража" за 72-часа, която изтича в събота, предстои да се прецени на кого от всичките да се иска след изтичане на тази мярка "постоянен арест". Това каза пред Дарик радио наблюдаващият делото прокурор Нейка Тенева. Повдигнатите обвинения са във връзка с образуваното наказателно производство по член 243, алинея 2, точка 3-та от Наказателния кодекс – за подправяне на кредитни карти, както и за съучастие, има повдигнати обвинения и по член 308 от Наказателния кодекс – за фалшифициране на документи.

По време на операцията освен че е извършен обиск в печатната база са обискирани и 8 адреса в Стара Загора, за които е имало данни че са били използвани от играчите в престъпния бизнес. Обискирани са и 7 адреса в София. Открити са 113 фалшиви банкови карти, и устройство, ползвани в престъпната дейност.

Както вече е известно, операцията по задържането е започнала на 5 декември със залавянето на двама български граждани на аерогара „София”, които са пътували за скандинавска страна, като в багажа на единия от двамата са намерени 10 броя фалшиви банкови карти, скрити в тесте карти за игра.